Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

U Srbiji je počela sa primenom obavezna e-fiskalizacija, a kako je saopštilo Ministarstvo finansija, obveznici su pokazali odgovornost i na vreme se prilagodili poslovanju po ovom modelu. Poreska uprava je 5. maja otpočela terenske kontrole, koje su utvrdile određene nepravilnosti.

“Analizom rizika i obradom podataka iz novog sistema, Poreska uprava je odredila objekte za kontrolu u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Inspektori Poreske uprave su na terenu utvrdili da određeni obveznici ne posluju u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji i u skladu sa tim izrekli ukupno devet mera zatvaranja objekata, na 15 dana, zbog neposedovanja fiskalnog uređaja. Zabrana vršenja delatnosti se uvek prvi put izriče na 15 dana, zatim ukoliko se u roku od 24 meseca ponovo utvrdi nepravilnost onda na 90 dana, a ukoliko se nepravilnost još jednom ponovi – i na godinu dana. Zakonom o fiskalizaciji propisane su i novčane kazne”, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, proverom je utrđeno da postoji obveznik koji poseduje objekte na nekoliko desetina lokacija širom zemlje, da je uzeo subvencije koje je davala država, a da još uvek nije čak ni zatražio bezbednosni element, te da samim tim nema ni fiskalni uređaj, odnosno nije još ni započeo proces e-fiskalizacije.

PROČITAJTE JOŠ

Iz Ministarstva podsećaju da su obveznici na rapolaganju imali šest meseci da se prilagode.

“E-fiskalizacija podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a potrebno je da svi obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi radili u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji. Skeniranjem QR koda kupci, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je račun izdat u skladu sa zakonom, a uspostavljaju i vezu sa Poreskom upravom, te dobijaju informacije da li je njihov račun original, da li je prosleđen u Poresku upravu ili ne. Pozivamo građane da skeniraju račune i da na taj način pomognu državi u borbi protiv sive ekonomije.”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su još jednom podsetili na sve prednosti koje donosi ovakav sistem poslovanja, ističući da je to “ključan projekat za uvođenje reda u naš fiskalni sistem”.

BONUS VIDEO: .E-fiskalizacija: Kako QR kodom protiv sive ekonomije?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare