Foto: Shutterstock

Poreska uprava objavila je kalendar izmirivanja poreskih obaveza firmi u junu a prema njemu 5. juna ističu prvi rokovi i to za dostavljanje obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u maju kao i o obavljanju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za maj.

Firme bi do 12. juna trebalo da podnesu poreske prijave i plate porez na premije neživotnih osiguranja a poreski dužnici iz člana 10. Zakona o PDV da podnesu poreske prijave za porez na dodatu vrednost i da plate PDV za mesec maj.
Najviše rokova ističe 15. juna i to za plaćanje akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za maj, plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere za mesec maj.

Do 15. juna je neophodno podneti poreske prijave o obračunatim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva i platiti doprinose za obavezno socijalno osiguranje za maj, podneti poreske prijave za porez na dodatu vrednost, kao i obrazac PID PDV 1 za maj ako je u tom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvo.

Foto; N1; Shutterstock

Takođe 15. jun je rok za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za maj, plaćanje akcize za drugu polovinu maja, podnošenje poreske prijave za obračun akcize za maj, kao i podnošenje prijave o obračunu i plaćanju akcize na struju za krajnju potrošnju za maj.

Firme su, prema ovom kalendaru obavezne da do 29. juna podnesu poreske prijave za akontaciono-konačno utvrđivanje poreza na dobit pravnih lica, kao i više poreskih bilansa za prošlu godinu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Reč je o poreskom bilansu obveznika poreza na dobit pravnih lica, poreskom bilansu stalne poslovne jedinice, zatim za nedobitne organizacije koje primenjuju kontni plan za budžetski sistem, kontni okvir za privredna društva, zadruge i preduzetnike ili kontni okvir za banke, kao i za nedobitne organizacije koje primenjuju kontni okvir za Narodnu banku Srbije.

Uz ove poreske bilanse podnose se propisani obrasci i ostala propisana poslovna dokumentacija a do 29. juna neophodno je plaćanje razlike između konačno obračunatog poreza na dobit za 2022. godinu i plaćenih akontacija.

Poslednjeg dana u junu ističe rok za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za maj ove godine, kao i za plaćanje obračunate akcize za prvu polovinu juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar