Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Poreska uprava je od januara do septembra ove godine privremeno zatvorila 802 objekta, što je više od 40 odsto od ukupnog broja kontrolisanih objekata, kaže direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Ona je rekla da je do septembra 2020. zbog kovida 19 obavljeno 1.975 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalne kase, što je znatno manje u odnosu na prošlu godinu.

Precizirala je da je do septembra 106 objekata privremeno zatvoreno zbog neprijavljenih radnika i 696 objekata zbog neevidentiranja prometa.

„Najveći broj zatvorenih objekata su, i u ovoj godini, nažalost bili ugostiteljski objekti, pekari, trgovci na malo i ostale delatnosti. Za devet meseci u 2020. na 90 dana zatvoreno je 42 objekta, a na godinu dana četiri objekta“, rekla je Marković.

Na konferenciji za novinare sa ministrom finansija Sinišom Malim, povodom predstavljanja pravila i nagradnog fonda prvog kruga nagradne igre „Uzmi racun i pobedi 2020“, Marković je podsetila da je u 2019. Poreska uprava izvršila 3.252 kontrole.

Dragana Marković Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Ukupan broj privremeno zatvorenih objekata u 2019. bio je 1.095, oko 34 odsto od ukupnog broja kontorla i to 173 objekta zbog neprijavljavljenih radnika i 922 objekta zbog neevidetniranja prometa, navela je direktorka Poreske uprave.

„Najveći broj zatvaranja u 2019. bio je u ugostiteljkim objektima, 641 objekat je zatvoren i 274 objekta u trgovini na malo. U 2019. na 90 dana zatvoreno je 122 objekta, a na 12 meseci pet objekata“, rekla je Marković.

Navela je da u uslovima poslovanja koji su oteženi poštovanje propisa ima ključni značaj i da nagradnu igru posmatraju kao motiv više da kao uređena zajednica preprodimo sve prepreke koje se pred nama nalaze.

Poručila je da dobrodošla svaka mera koja se odnosi na jačanje svesti o značaju uzimanja fiskalnih računa i poštovanju poreskih propisa.

„Nagradna igra svakako podiže nivo svesti građana o značaju uzimanja fiskalnih računa, a dodatno je važno da se tako podignut nivo svesti održi, ali i unapredi“, rekla je Marković.

Pored toga, napomenula je, cilj nagrade igre je uspostavljanje fiskalne discipline u svhu suzbijanja sive ekonomije.

Foto:TANJUG/ NIKOLA ANDJIC

Kaže da je po rezultatima analize koju je uradila Poreska uprava za pretohodnu nagradnu igru utvrđen rast prometa evidentiran preko fiskalnih kasa malih obveznika u iznosu od 30 odsto što je, ocenjuje, pravi pokazatelj uspešnosti same kampanje i same nagradne igre.

„Najveće povećanje prometa zapravo za vreme trajanja nagrade igre od čak 83,5 odsto evidentirano je u trgovini na malo i uslugama vezano za popravku motornih vozila, što je vrlo interesantan podatak“, rekla je Marković.

Pozvala je građane da pri svakoj kupovini traže fiskalni račun, jer na to imaju zakonsko pravo, a da na taj način obezbeđuju stabilnost celog državnog sistema.

Napomenula je da se Poreska uprava nalazi u reformi i da je u ovom momentu u završnoj fazi izrade novog programa transformacije za period od 2000. do 2025. koji podrazumeva uvođenje novih softvera, novih poslovnih procesa i unapredenje usluga.

„Redizajniranje poslovnih procesa ćemo obavljati putem modernih informacionih platformi i u skladu sa najboljom međunarodnom praksom“, poručila je Marković i dodala da se u tome koriste najboljim iskustvima evropskih i svetskih poreskih administracija.

Istakla je da je Poreska uprava u prethodnom perodu mnogo radila na jačanju sopstvenih kapaciteta i da nastavlja dalje u tom pravcu.

Trenutno je, kaže, aktuelan konkurs za zapošljavanje novih 137 izvšilaca, a u novembru je planiran još jedan konkurs za zapošljavanje izvršilaca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar