Foto: Printscreen N1

Novi Zakon o javnim nabavkama stupiće na snagu 1. jula, do kada je rok da se pravna lica i preduzetnici usklade sa novim propisom i dostave dokumentaciju o upisu u Registar ponuđača, a pred istek tog roka stvorile su se gužve ispred Palate pravde za dobijanje uverenja da nisu osuđivani.

Pročitajte još:

Na pitanje da li će eventualno biti produžen rok za dostavljanje uverenja Agenciji za privredne registre (APR), kao i kako će se rešiti problem dugog čekanja na uverenje, s obzirom da je veliko interesovanje, a rok ističe 1. jula, u Ministarstvu finansija za Tanjug kažu da se traženo uverenje može dostaviti APR-u i nakon 1. jula.

Napominju da pravna lica mogu ili da se do 1. jula usklade sa odredbama novog zakona u cilju zadržavanja statusa registrovanog ponuđača, ili da se nakon 1. jula i brisanja iz Registra ponuđača ponovo u njega upišu.

„Izdati dokazi mogu da se dostave APR ili u cilju usklađivanja sa odredbama novog zakona do 1. jula ili u cilju ponovnog upisa u Registar ponuđača nakon 1. jula“, preciziraju u Ministarstvu.

U APR objašnjavaju da će svi zahtevi koji stignu do 1. jula biti uzeti u rad i po njima će APR postupiti, a ukoliko je dokumentacija u konkretnom slučaju nepotpuna, ponuđači će dobiti obaveštenje o tome i propisan rok za postupanje po tom zahtevu koji iznosi osam dana u kojem treba da dopune dokumentaciju.

„Nakon toga, s obzirom da se radi o zakonskoj proceduri, ponuđači koji se ne usklade biće brisani iz Registra po službenoj dužnosti. Međutim, odmah nakon toga mogu podneti zahtev, odnosno registracionu prijavu za ponovni upis u Registar ponuđača u skladu sa propisima koji važe za upis pravnih lica i preduzetnika u Registar“, kaže za Tanjug Aleksandar Jovanović iz APR-a.

Napomenuo je da su pravna lica i preduzetnici u postupku upisa u Registar ponuđača u obavezi da APR-u dostave uverenje nadležnih sudova kojim dokazuju da su neosuđivani, kao i uverenje nadležnih poreskih organa o nepostojanju dospelih, a neizmirenih poreskih obaveza.

Jovanović kaže da u pogledu produženja roka za usklađivanje sa novim Zakonom o javnim nabavkama APR nema ingerencije.

Naveo je i da je postupak usklađivanja pravnih lica i preduzetnika sa novim Zakonom o javnim nabavkama APR je pokrenula od 1. marta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar