Foto: Shutterstock

Ministar finansija u Vladi Srbije, Siniša Mali, izjavio je da je danas isplaćena novčana pomoć u iznosu od po 90.000 dinara neto, kao i pripadajući doprinosi, za ukupno 777 samostalnih radnika u kulturi razvrstanih u osam udruženja kojima prošle godine nije isplaćena ta pomoć.

Za ovu vrstu pomoći, dodao je ministar, izdvojeno je oko 83,3 miliona dinara. Siniša Mali je precizirao da je novac danas prebačen udruženjima, a da će ta udruženja uplatiti novac članovima na koje se ova mera pomoći odnosi.

Ova mera se, precizirao je, odnosi na one koji imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, a tu spadaju samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici i samostalni izvođači kulturnih programa.

„Nastavljamo sa sprovođenjem trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije u cilju ublažavanja posledica pandemije korona virusa. Sledi nam i uplata pune minimalne zarade za ugostitelje, turističke agencije, licencirane turističke vodiče i pratioce, kao i hotele, odmarališta i rent-a-kar agencije. Oni su punu minimalnu zaradu dobili u julu mesecu, a 16. avgusta će im biti uplaćena još jedna“, rekao je ministar Mali.

Ističući da se još jednom potvrdilo da država na vreme ispunjava sve obaveze, Mali je rekao da se po planiranoj dinamici nastavljaju isplate pomoći građanima i privredi u okviru trećeg paketa. On je naveo da će autoprevoznici krajem avgusta dobiti petu ratu sektorske pomoći, a naglasio je i da će penzioneri u septembru mesecu dobiti pomoć u visini od 50 evra, kao i da će svi punoletni građani u novembru dobiti po 30 evra, a zatim u decembru i dodatnih 20 evra.

„To znači da će penzioneri do kraja godine od države dobiti ukupno 100 evra, a svi ostali punoletni građani po 50 evra. Osim toga, tu je i nova mera podrške za naše najstarije sugrađane, koji će početkom sledeće godine dobiti po 20.000 dinara“, naveo jeministar finansija, a navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, srpske finansije su u potpunosti stabilne, a ekonomski rezultati koje naša zemlja postiže su veoma dobri. Ministar je podsetio da je privredni rast u prvoj polovini ove godine iznosio 7,5 odsto, a da je javni dug na kraju juna iznosio 55 odsto BDP-a.

„Zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima imamo prostora za povećanje plata i penzija, za povećanje minimalne cene rada, kao i za najnoviju meru podrške penzionerima od po 20.000 dinara. Država je tu za svoje građane i kontinuirano ih podržava i to je politika od koje nećemo odustati“, zaključio je ministar finansija.

Bonus video – Uplaćen oportunitet u humanitarne svrhe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar