Zlatibor gradnja izgradnja gradiliste objekat objekti stambena naselja
Zlatibor gradnja Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Korona nam je pokazala koliko vredi zemljište i ar placa, koliko vredi kada imamo gde da pobegnemo i odaljimo se od beogradskog haosa.

Pišu Slavica Panić, Aleksandra Petrović i Milan Marković

Upravo zato skočila je cena zemljišta širom Srbije, a najatraktivnije su lokacije u već dobro poznatim turističkim centrima – svoju ekspanziju doživljava Zlatibor.

Od ove godine cene placeva na Zlatiboru beleže vrtoglav rast. Placevi na centru tog turističkog giganta su od 50 do 90 hiljada evra po aru, stvar je slobodne pogodbe ali bez obzira na cifru,
traži se ar više.

Građevinske dozvole se lako dobijaju pa se ar po ar zelene površine pretvara u gradilišta iz kojih jedna do druge niču zlatiborske višespratnice.

Zlatibor gradnja izgradnja gradiliste objekat objekti stambena naselja
Zlatibor gradnja Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Zbog intenzivne gradnje na Zlatiboru je sve teže naći atraktivnu lokaciju pa investitori uglavnom ne pitaju za cenu. Prodate su uglavnom sve slobodne površine u centru pa vlasnici privatnih kuća i vikendivca, koji imaju i plac, prodaju svoje nekretnine ili svoju imovinu menjaju za nekoliko apartmana, zavisno od površine i vrednosti placa. U najužoj zoni Zlatibora ar placa se kreće od 50 do 90 hiljada evra, zavisno od površine. Spominje se cifra od čak 100 hiljada evra za ar ali prodaja po toj ceni još nije poznata. Na lokacijama koje su udaljene od centra nekoliko kilometara ar placa može se pazariti i od pet do deset hiljada evra, opet zavisno od atraktivnosti lokacije.

Poslednje građevinske parcele koje je prodala opština Čajetina imale su neočekivan broj ponuđača. Za trinaest placeva javila su se čak 43 ponuđača koji su za nekoliko parcela ponuđenu cenu podigli duplo. Najveća parcela površina 6.400 metara kvadratnih, čija je početna cena bila 224 miliona dinara, kupac je ponudio čak 561 milion dinatra što je oko 74.000 evra po aru.

Visoku cenu zemljišta lokalna samouprava vidi kao rezultat višegodišnjeg ulaganja. Očekuju i da će izgradnja kompleksa „Zlatnog grada“ na Ribničkom jezeru, dodatno podići cenu nekretnina i građevinskog zemljišta.

U Kraljevu je povećana je potražnja za kućama, placevima, i vikendicama van grada. Najbolje se prodaju one čije se cene kreću odd 10.000 do 15.000 evra.

Cena ara u gradu, a u ponudi su vrlo retki, košta 10.000 evra. Na periferijma se ar kreće od 3.000 do 5.000 evra.

Zemljište u vikend naselju u podnožju Goča uvećalo se u proseku četiri puta, od trenutka kada je zavladala epidemija koronavirusa. A u isto vreme se gradio i novi put Kraljevo – Goč.
Nekada su se placevi prodavali između 500 i 800 evra po aru, a sada koštaju 3.000.

Najskuplji kavdrat u Kragujevcu  iznosi  oko 1.400 evra  u luksiznim novoizgrađenim zgradama u ekstra zoni, dok je prosečna cena novogradnje u centru  od 1.000 do 1.200 evra po kvadratu.
U kragujevačkim agencijama za promet nekretnina kažu da se te cene manje – više održavaju već  desetak godina,  uz povećanje od oko 20 odsto u poslednjih neoliko godina kada je novogradnja doživela ekspanziju u tom gradu.

Na tržištu novoizgrađenih stanova, cena opada  u zavisnosti od gradske zone, pa kako se kupci udaljavaju od centra grada, tako će i po svakoj zoni, za  100 evra manje  plaćati  kvadrat.  Primera radi  u naseljima u širem centru, kvadrat je od 900 do 1.000 evra, a u naselju Aerodrom na oko  tri kilometra od centra, kvadrat stana u novogradnji može da se nađe i za 800 evra.

Po istom princimu funkcioniše i promet nekretnina starije gradnje, ali uz  jeftiniji kvadrat.  U ekstrazoni u zavisnosti od lokacije i tipa zgrade,  kvadrat je od 800 do 1.000 evra, a kako se krene ka  udaljenijim naseljima, cena ‘’pada ‘’ i na 700 evra po kvadratnom metru.

Ar placa u centru  Kragujevca  40.000 evra

Tržište placevima za izgradnju stanova i kuća, takođe je uslovljeno lokacijom i komunalnom infrastrukturom.  U centru grada ar placa se kreće od 30.000 do 40.000 evra, a u agencijama ističu da na pojedinim atraktivnim lokacijama dostižu i neverovatne cifre koje mogu da budu i do 100.000 evra po aru.
U prigradskim naseljima cena ara  je u rasponu od 1.000 do 3.000 evra, dok na atraktivnim  lokacijama kao što su naselja Sunčani Breg i Vinogradi u blizini Šumaričkog jezera,  ar placa košta i do 5.000 evra.

U Aranđelovcu novogradnja 1.100 evra kvadrat

U Aranđelovcu, drugoj po  veličini šumadijskoj opštini, stanovi u novogradnji  koštaju od 1.000 do 1.100 evra.  U agencijama za nekretnine kažu da su cene skočile pre dve-tri godine i da je do tada stan u novogradnji  mogao da se kupi u proseku za 700 evra po kvadratu. Danas toliko koštaju stanovi u zgradama starijeg tipa gradnje.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare