Poljska je povukla sa tržišta keks poreklom iz Srbije zbog prisustva četiri puta više aditiva - konzervansa E220 - od dozvoljenog, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.
Poljska je, nakon zvanične kontrole na tržištu, utvrdila da keks poreklom iz Srbije (proizvođač nije objavljen), ima „previsok sadržaj“ sumpor-dioksida, objavio je RASFF, prenosi N1.
Reč je o prehrambenom aditivu E220, koji se koristi kao konzervans.
„U uzorku uzetom 23. septembra 2024, otkriven je previsok sadržaj E220 sumpor-dioksida u količini od 199±28 miligrama po kilogramu (mg/kg – ppm), a maksimalna dozvoljena količina je 50 miligrama po kilogramu (mg/kg – ppm)“, stoji na sajtu RASFF.
Proizvod je povučen sa tržišta, a nadležne institucije su obaveštene, navodi se.
Prema Pravilniku o prehrambenim aditivima, E220 sumpor-dioksid se nalazi na listi odobrenih aditiva.
Spada u konzervanse, koji usporavaju kvarenje hrane izazvano plesnima, vazduhom, bakterijama, gljivicama i kvasnicama.
Kao neželjena dejstva E220 javlja se – iritacija digestivnog trakta, mogućnost alergijske reakcije kod astmatičara. Navodi se i da E220 razara vitamine B1 i B12 (izvor).
***
BONUS VIDEO:
Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare