Foto: Shutterstock

Grejna sezona je u punom jeku, a građani se na različite načine dovijaju da pronađu najekonomičniji način grejanja. Istraživali smo da li je sve popularnije podno grejanje isplativo i kakva je njegova efikasnost u odnosu na druge metode zagrevanja prostorije. Ono što je najvažnije je da cena ugradnje podnog grejanja jeste skuplja od ugradnje na primer klasičnog radijatorskog grejanja, ali podno je dugoročno mnogo isplativija investicija. Posebno treba povesti računa o tome da postoje dve vrste podnog grejanja - električno i hidraulično.

Kad se izvede računica dolazimo do zaključka da se električno podno grejanje isplati kod stanova manje kvadrature. Hidraulično grejanje radi na toplu vodu, pomoću pumpe i ono je isplativo bez obzira na kvadraturu.

Cena ugradnje podnog grejanja, bilo da je ono električno ili hidraulično, može da varira od 15 do 40 evra po kvadratnom metru a zavisi od toga koje cevi i koja podloga se koriste kao i da li se radi regulacija temperature i protoka za svaku sobu pojedinačno ili samo jedna regulacija za ceo objekat.

Bilo da izaberete električno ili hidraulično grejanje, prema proračunima, sa podnim može da se ostvari određena ušteda.

Niski troškovi instalacije i održavanja, ušteda u troškovima eksploatacije zbog nižih temperatura u odnosu na druge grejne sisteme (cela površina poda je grejno telo) i preciznoj kontroli pojedinih prostorija.

Kao i kod drugih načina grejanja, uvek postoji ono ALI.

Kada je reč o električnom podnom grejanju, problem može predstavljati to što mora da radi preko celog dana da bi u prostorijama bilo toplo, za razliku od termo-akumulacionih peći, koje se toplotnom enrgijom pune tokom noći, kada je na na snazi jeftinija tarifa računanja potrošnje električne energije.

PROČITAJTE JOŠ

Dakle, u borbi sa termo peći, električno podno grejanje pomalo gubi.

Računica energetskih sajtova u korist podnog grejanja na struju

Koliko će sistem električnog podnog grejanja da troši električne energije najviše zavisi od kvaliteta izolacije.

Ipak, daćemo jednu grubu računicu: ako se uzme prosek da je za grejanje deset kvadratnih metara poreban jedan kW, zaključak je da je za stan od 40 kvadratnih metara potrebno oko četiri kilovata.

Podrazumeva se da sistem električnog podnog grejanja neće raditi non stop.

Uz prosečnu izolaciju i kvalitetne prozore recimo da će biti aktivno tokom 40 odsto vremena u toku 24 časa.

Iz toga može da se izvuče računica da će dnevno da se troši 4 kW x 0,4 (40% vremena) x 24 časa = 38,4 kWh dnevno.

Kada se ova potrošnja pomnoži sa 30 dana, dobija se mesečna potrošnja od 1.152 kWh. To znači da ovom domaćinstvu ostaje još 448 kWh za taj mesec do ulaska u crvenu zonu, što je realna računica da se ugradnja električnog podnog grejanja isplati, ali i za ovako mali stan je već na granici.

Jer, 448 kWh se za osnovne troškove (osvetljenje, kuvanje, pranje veša, bojler…) u toku jednog meseca lako premaši, a i potrošnja samog sistema podnog grejanja zbog niskih temperatura ili lošije izolacije lako mođe da premaši izračunatih 1.152 kWh, a tada se ulazi u crvenu zonu, kada sva računica pada u vodu.

BONUS VIDEO: Vučić sramno uvredio građane Srbije: Čemu grejanje po ovakvom vremenu, sve je ovo zbog zlobe i pakosti ljudi