Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Tender za izgradnju auto-puta Niš- Merdare biće objavljen u oktobru, a početak radova je najavljen za početak naredne godine. Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je u Prokuplju da je novac, oko 40 miliona evra, obezbeđen delom iz investicionog granta, 100 miliona iz ugovora sa Evropskom investicionom bankom i 85 miliona iz ugovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Pročitajte još:

Ukoliko se sve završi po predviđenoj proceduri, radovi na izgradnji auto-puta, odnosno prve deonice od Niša do Pločnika od 33 kilometra počeće marta 2021. godine, pišu „Južne vesti“.

Načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković kaže da će se izgradnjom auto-puta ostvariti vekovni san svih građana Toplice, jer je, kako tvrdi, to razvojna šansa ovog dela Srbije, a posebno Topličkog okruga.

„To je nešto što će omogućiti da mladi ostanu na ovim prostorima, što će privući investitore i što će oživeti ovaj deo naše zemlje. Izgradnja auto-puta je važna za budućnost svih stanovnika“, rekao je Miljković.

Auto-put, kada bude sagrađen, trebalo bi da poveže Niš i Drač, a ukupna dužina puta Niš – Merdare koji će graditi Srbija je 77 kilometara. Sa kosovske strane od Merdara do Prištine bi trebalo da se izgradi još 22 kilometra, čime bi se povezala čitava deonica do Drača.

Inače, izgradnja ovog puta je prolongirana više puta prethodnih godina, pa se i početak radova odlagao, počev od 2018. godine. Njegova izgradnja, podsetimo, najavljena je još 2015. godine na sastanku tadašnjih premijera Srbije i Albanije, Aleksandra Vučića i Edija Rame.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar