“To je velika stvar za našu zemlju”. Tako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u oktobru prošle godine govorio o nemačkoj fabrici Gruner, prilikom otvaranja pogona u Vlasotincu. Tada je najavljeno da će posao dobiti 200 ljudi, ali čini se da će od njih ostati “šaka jada”, jer je u toku drugi talas otkaza za samo mesec dana. Ovog puta, bez radnog mesta ostaće 67 ljudi.

Rukovodstvo fabrike Gruner u Vlasotincu obavestilo je svoje radnike da je pala odluka – bez posla ostaje 67 radnika. Oni će, naime, utvrditi koji radnici su višak, te za njih u fabrici više neće biti mesta.

Foto:Privatna arhiva

Radnici su o ovoj odluci obavešteni preko oglasne table, na koju je okačena službena beleška o utvrđivanju viška radnika.

Foto:Privatna arhiva

Prema saznanjima “Nove”, tridesetak radnika već je “otpalo”.

PROČITAJTE JOŠ

Kako za “Novu” kaže Jelena Milošević, narodna poslanica iz redova Stranke slobode i pravde (SSP), fabrika Gruner potpisala je sporazum sa opštinom Vlasotince, kojim se obavezala da zaposli 200 radnika. Pored toga, deo ugovora obevazao je Gruner da, u periodu od pet godina, nikoga od tih 200 radnika ne otpusti.

Jelena Milošević Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

“Ugovor o ustupanju zemljišta Gruneru od opštine Vlasotince potpisan je pre tri godine. Prema tom ugovoru, Gruner je bio u obavezi da zaposli 200 radnika. To nije ispoštovano, radnici su samo premeštani iz pogona u pogon. Takođe, ne sme da bude otpuštanja u roku od pet godina od potpisivanja ugovora, do čega su ostale još dve godine”, kaže Milošević.

Informacije o ovom slučaju pokušali smo da dobijemo i od Grunera, ali odgovore na pitanja koja smo im uputili nismo dobili do zaključenja ovog teksta.

Foto: Nova

Kako sagovornica “Nove” dalje objašnjava, u slučaju kršenja ugovora, Gruner je u obavezi da plati ustupljeno zemljište po tržišnoj ceni.

A ovo nije prvi put da Gruner krši ugovor. Naime, otpuštanja u Gruneru počela su u aprilu. Tada je bez posla ostalo tridesetak radnika. Oni su tada ispričali da su otpušteni “na prevaru i pod ucenama”. Kako su nedavno rekli, niko nije pošteđen – otkaz je dobila i samohrana majka, kao i čovek kojem je ostalo još samo nekoliko dana do invalidske penzije.

Naglasili su da im je “na brzinu podmetnnut” sporazumni prekid ugovora o radu, uz obećanje da će, ako potpišu, na posao biti vraćeni u avgustu. Tek nakon potpisivanja, saznali su da su izgubili i pravo na naknadu Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i na otpremnine.

Jedna od otpuštenih, samohrana majka Ana Stanković, dobila je otkaz u “prvom krugu” otpuštanja. Ona je tada za N1 rekla da je radila u trećoj smeni, a da je u 8.39 sati dobila poziv od poslovođe da se javi u trpezariju kod sekretarice. Sa još tridesetak radnika je potpisala je nešto čega, kako kaže, nije ni bila svesna.

„Jedino što imamo pravo da se prijavimo kao nezaposlena lica na birou i dobili smo obećanje da ćemo od 1. avgusta biti vraćeni na posao, ali to je samo usmena izjava, nemam napismeno. Bukvalno smo ostali na ulici bez posla i u kreditima do guše“, rekla je tada.

Fabrika Gruner Foto:Predsedništo Srbije/Dimitrije Goll

Iz Grunera su tada negirali da je uopšte bilo otkaza, ali da će najverovatnije, usled smanjene potražnje zbog rata u Ukrajini broj zaposlenih biti smanjen.

Tek nakon pisanja medija, na oglasnoj tabli je objavljena odluka da se otpuštenim radnicima isplate stimulativne otpremnine.

Tri miliona evra od države

Četvrti pogon nemačke fabrike “Gruner” u Vlasotincu otvoren je u oktorbu prošle godine, a događaju je prisustvovao lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Fabrika Gruner Foto:Predsedništo Srbije/Dimitrije Goll

Pre samog otvaranja, Vučić je rekao da je država dala kompaniji subvenciju od 3,2 milona evra.

Fabrika Gruner Foto:Predsedništo Srbije/Dimitrije Goll

“Ova kompanija uložila je 3,5 miliona evra za novi pogon, a tu su I plate. Posebno sam srećan što sam video mnogo dece koja su izašla iz srednje škole. Ja mislim da je to velika stvar za našu zemlju”, rekao je Vučić na otvaranju pogona.

Ponosno je dodao da su plate u tom kraju sa 238 došle na 437 evra – kao da je 51.000 dinara dovoljno novca za dostojanstven život.

Inače, više bivših radnika Grunera reklo je da su zarađivali oko 40.000 dinara mesečno.

Fabrika Gruner Foto:Predsedništo Srbije/Dimitrije Goll

Jedna od zaposlenih rekla je da je jednog meseca, sa šest sati noćnog rada primila 45.385 dinara, dok je njena koleginica dobila 38.000 – manje od zakonski propisane minimalne zarade.

BONUS VIDEO 7.000 radnika nekadašnjih fabrika u Nišu ne odustaje od onoga što su zaradili, a država im duguje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare