Foto: Promo

Februarska neto plata u Srbiji je u proseku iznosila 62.280 dinara i za dva odsto je niža nego januarska. Izuzetak su plate u administraciji pokrajine Vojvodine koje su u februaru uvećane za čak 22 odsto, a piše portal 021.

Gotovo u svim delatnostima februarska primanja su umanjena u odnosu na pređašnji mesec, osim kod zaposlenih u preradi duvana, koji su sa 106.713 premašili tradicionalno najplaćenije, zaposlene u vađenju i preradi nafte i gasa.

Međutim, jedan izuzetak je posebno iznenadio. Reč je o platama zaposlenih u administraciji pokrajine Vojvodine, koji su u februaru u proseku kući odneli čak 92.812 dinara, 22 odsto više nego prethodnog meseca.

Kako piše 021, zarade u Pokrajini su u isto vreme snižene za 1,8 odsto i prosečna je iznosila 59.422 dinara, uočljivo manje od prosečne republičke.

Ni zarade administracije državnog nivoa nisu uvećavane, pa je prosečna u februaru iznosila 76.911 dinara, celih 0,6 odsto ispod januarske. Po običaju, radnici opštinskih službi znatno su niže plaćeni, u februaru prosečno 58.847 dinara.

Kako ni pokrajinska privreda tokom zime nije ostvarila posebno impresivne cifre, rast zarada ćata u Banovini nije ni u skladu sa rezultatima privređivanja, niti sa trendom plata celokupne administracije, navodi novosadski portal.

I do sada su plate u znatnom delu pokrajinske administracije bile veće nego na republičkom nivou, pa su pokrajinski podsekretari i savetnici često plaćani deset do petnaest odsto više nego odgovarajući republički funkcioneri istog resora.

Objašnjenja zašto su nagrade za rad na pokrajinskom nivou visoke nema, pogotovo zašto su naglo narasle. Sadržaj autonomije odavno je temeljno ispražnjen, pa su i nadležnosti Pokrajine sasvim skromne. Najviši pravni akt ovog nivoa je odluka, u hijerahiji pravnih dokumenata niskog ranga.

Naravno da je sa umanjenjem ovlašćenja došlo i do umanjenja pružanja usluga sa ovog nivoa. Međutim, umesto očekivanog smanjenja broj činovnika, u Vojvodini je, uostalom kao i u celoj državi, narastao broj ne samo ćata već i profesionalnih političara.

Tako je trenutno blizu 80 od 120 pokrajinskih poslanika na profesionalnom radu, mada je u prvom sazivu Skupštine Vojvodine posle promena dvehiljaditih godina bilo najviše sedam profesionalaca.

Novosadski portal primećuje da, iako su plate uvećane 22 odsto u odnosu na januar, zarade u pokrajinskoj administraciji još uvek su daleko od zarada u centralnim beogradskim opštinama, gde je lociran ne samo najveći deo svake vladajuće garniture, već i zaposleni na najvišim i najplaćenijim pozicijama.

Tako je prosečna neto zarada stanovnika Vračara 101.591, Starog Grada 99.181, Novog Beograda 98.777, a Savskog Venca 92.972 dinara.

Poređenja radi, najveća prosečna neto zarada u Srbiji izvan Beograda je u Novom Sadu. Za februar je iznosila 71.315 dinara, daleko ispod zarada u središnjim beogradskim opštinama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare