Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk izjavio je za N1 da "neće rasti cene nafte i goriva, ali da ih neće biti". "O tome ja govorim, ja se plašim da predsednik ili premijerka ili neki ministar ne izađe i kaže 'Srbija ima dovoljno kikirikija ili pistaća', to će sutra da skoči cena i nastane nestašica, o tome se radi", rekao je on.

Prema njegovim rečima, izvoz brašna, pšenice i ulja je naglo skočio zato što Vlada, „izvršavajući naloge predsednika Vučića, drži zamrznute cene osnovnih životnih namirnica“.

„U koje spadaju upravo te namirnice za koje sad postoje nestašice. Ne možete očekivati da će neko nastaviti da od pšenice koja sada košta 35 ili možda sutra 40 dinara, nastaviti da proizvodi brašno po cenama kao da je ona i dalje 25 dinara i da snabdeva prodavnice. Oni su ljudi osetili da sada to mogu da prodaju po većim cenama. Zabraniti izvoz nečega što u Srbiji postoji milion ili dva miliona tona viška u odnosu na potrebe, dakle pšenice i kukuruza se u Srbiji proizvede nekoliko miliona tona više nego što mi potrošimo, zabraniti izvoz u situaciji kada su te cene na svetskom tržištu povoljne za proizvođače, neko bi morao to da nadoknadi, ako oni izgube na tome“, kaže on.

Pitao je „kako država može da se meša u bilo čiji privatni biznis“.

„Ovde je posao države da obezbedi dovoljno robe, nestašice bi nestale onog časa kada bi vlada skinula svoju odluku o zamrzavanju tih cena, e sad, što bi to izazvalo inflaciju, a to ne izgleda dobro u očima građana pred 3. april, e to je sad već drugi problem, ali ne možete administrativnim merama držati ekonomske tokove pod kontrolom, pogotovo ne u ovakvim uslovima“, kaže on.

O čemu je još govorio Milan Ćulibrk čitajte na N1.

Bonus video: Beograđani ne brinu za gorivo, ali ipak pune rezervoare do vrha

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar