Aleksandar Vučić u emisiji Fokus Foto:Screenshot/B92

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić večeras je gostujući u jednoj emisiji kazao da je danas pripremljena odluka Vlade, da se država odrekne prihoda sa carine, za eventualni uvoz nafte iz trećih zemalja. On je takođe rekao i da četvrtka neće biti izvoza brašna, pšenice i kukuruza i ulja.

Doneli smo konkretnu odluku Vlade, a to je dopuna odluka i smanjenje cariskih dažbina u 2022. godini. To će se odnositi na naftu iz trećih zemalja, ako budemo uvozili. Cena evrodizela je 179 dinara, a sutra će biti 193. To znači da bi NIS mogao da izdrži, ali male pumpe ne mogu da izdrže i to je čistih 14 dinara u gubitku. Mi smo doneli dodatnu odluku, da država plaća 20 odsto od ukupne akcize da bi mogla da stabilizuje cene i da ne idemo u preveliku inflaciju“ rekao je Vučić za televiziju B92 i dodao:

„Došlo je do strašnih poremećaja, predsednik Bajden je odlučio da obustavi uvoz nafte gasa i uglja na teritoriju SAD, ali oni lako mogu da se izbore sa tim. Velika Britanija je donela odluku o nafti, ali ne o gasu i uglju. Ono što očekujemo sutra je odluka Evropske unije. Ako EU zabrani uvoz energenata iz Rusije, mi nemamo odakle da ih dobijemo“ rekao je Vučić.

On je kazao i da od četvrtka neće biti izvoza brašna, pšenice i kukuruza i ulja.

„Prethodna dva dana je toliko skočio izvoz pšenice i brašna“ naveo je.

On je istakao i da ne može lako da se nadoknadi 40 odsto gasa za EU koji dolazi iz Rusije, kao i 30 odsto nafte.

Aleksandar Vučić u emisiji Fokus Foto:Screenshot/B92

„Jasno je da to ne možete da nadoknadite, nije realno. Ako oduka bude da zabrane uvoz svih energenata, onda smo mi u problemu, ne može gas s neba da vam padne, to su trenutno najveći problemi“.

Istako je i da sumnja u skori kraj ruske ofanzive i dodao da se čeka odluku Evropske unije u vezi sa sankcijama Rusiji.

„Nadam se kraju pregovora Rusa i Ukrajinaca, ali ne verujem u to. Očekujem nesumnjivi nastavak ruske ofanzive koji će da bude snažniji. Voleo bih da kažem da mogu da očekujem smirivanje tenzija i situacije, ali to ne očekujem. Ono što je važno za nas je da analiziramo šta se dogodilo juče i danas i šta će da se dogodi sutra“.

Vučić je kazao i da će Vlada sutra ili prekosutra da donese odkulu da marža bude šest dinara.

„To je 199 dinara po sutrašnjoj ceni, na pumpama, što obezbeđuje dobru snabdevenost. Takođe, odlučili smo da imamo pravo indeksacije kada dođe do poremećaja. Država plaća 20 posto od ukupne akcize, država se toga odriče da bi mogla da stabilizuje cene i da se ljudi osećaju sigurno. Od 50 dinara, oko 12 dinara je tačan procenat prosečno između ova dva grova. Na sutrašnji dan imali biste samo dva dinara veću cenu nego danas. Za poljoprivrednike subvencionišemo dotle, da na svim NIS pumpama ostane cena 179 dinara i da se ne menja najmanje mesec i po dana. Za sve druge biće minimalna povećanja da bismo obezbedili snabdevenost. Država na sebe preuzima 90 odsto rasta cena“ kazao je i dodao:

„Samo u ovom mesecu ćemo morati za EPS i za Srbijagas da platimo još 150 miliona evra. Mi imamo ubedljivo nižu cenu struje od regiona. Izdržali smo da nijedan dan nije bio bez struje. Uprkos hladnoći, imate neverovatne cene struje, najnižu u Evropi. Ona ulazi u cene svih proizvoda. U ovo ulažemo mnogo državnog novca. Na mesečnom nivou ovo je naš gubitak od 35 miliona evra. Sa toliko država odmah subvencioniše da bi imala sve pod kontrolom“.

Vučić je rekao i da se sada „nalazimo u krizi najvećoj od 1945. godine“.

***

BONUS VIDEO: Najava novina NOVA za 9. mart

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar