Planovi za hotel „Jugoslavija“ i zvanično pred očima javnosti Foto: Urbanistički projekat/Studijska analiza/BCP/UNStudio

Nacrt Plana detaljne regulacije (PDR) kojim se predviđa izgradnja novog višenamenskog kompleksa na mestu hotela "Jugoslavija" biće na javnom uvidu od 15. aprila do 20. maja.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je javni uvid u Nacrt PDR-a bloka 11 i dela bloka 10, u opštinima Zemun i Novi Beograd. Reč je o prostoru na samoj obali Dunava gde se trenutno nalazi hotel „Jugoslavija“ koji je nedavno prodat kompaniji „Milenijum tim“, prenosi N1.

Kako je navedeno u planskom dokumentu koji je izradio „Bureau Cube Partners iz Beograda“, u granicama PDR-a određena je zona M4 – Zona mešovitih gradskih centara u zoni više spratnosti. u okviru koje je i hotel Jugoslavija, piše portal eKapija.

Postojeći hotel bi mogao da bude srušen

U PDR-u stoji i da je „dozvoljeno uklanjanje svih postojećih objekata u okviru urbanističke zone M4“. To, kako navodi eKapija, praktično znači da bi hotel „Jugoslavija“, izgrađen pre 55 godina, mogao biti srušen, što se, kako se u više navrata nezvanično navodilo, i razmatra.

Prepreka za njegovo uklanjanje nema, jer je ovaj hotel do pred kraj 2011. bio pod prethodnom zaštitom, ali mu je taj stepen zaštite potom ukinut, jer kako je istaknuto u toku bombardovanja su mu naneta velika oštećenja, a promenjen je i delimično uništen originalni enterijer.

Budući višenamenski kompleks će se, kako se navodi u PDR-u, prostirati na ukupno 240.000 kvadratnih metara (175.000 nadzemno) i u njemu će živet 1.150 stanovnika.

Planovi za hotel „Jugoslavija“ i zvanično pred očima javnosti Foto: Urbanistički projekat/Studijska analiza/BCP/UNStudio

Planira se izgradnja visokih objekata

PDR-om je, uz objekat hotela, dozvoljena izgradnja kula visine do 155 metara, a deo dokumentacije koja je stavljena na javni uvid je i studijska analiza ispenjenosti kriterijuma za izgradnju visokih objekata na ovoj lokaciji, koju je takođe izradio Bureau Cube Partners.

U studiji se mogu videti i vizualizacije prelimnarnog, idejnog rešenja kompleksa koji je izradio renomirani holandski arhitektonski biro UNStudio.

Zanimljivo je da je fasada novog hotela inspirisana luster-tavanicom sa 40.000 „svarovski“ kristala i 5.000 sijalica, koji se trenutno nalazi u hoteli „Jugoslavija“ i koji je rešenjem Muzeja primenjene umetnosti određen za dobro koje uživa prethodnu zaštitu.

Planovi za hotel „Jugoslavija“ i zvanično pred očima javnosti Foto: Urbanistički projekat/Studijska analiza/BCP/UNStudio

Luksuzni hotel, stanovi, poslovni prostor…

Kako se u PDR-u navodi, na mestu sadašnjeg hotela „Jugoslavija“ planirana je izgradnja poslovnog i komercijalnog prostora, stanova, podzemne garaže, kao i luksuznog hotela sa najmanje 100 smeštajnih jedinica visoke kategorizacije, restoranima, salama za poslovne sastanke, salama za konferenciju, igraonicom za decu, teretanom, SPA centrom, frizerskim i kozmetičkim salonom, bazenom, brendiranim prodavnicama, baštama i terasama.

Planirano je i uređenje i dodatno ozelenjavanje prostora oko budućeg kompleksa, odnosno izgradnja promenade široke 20 metara i platoa sa fontanom, ispred hotela ka Dunavu. Biciklistička staze će se i dalje nalaziti u zoni priobalja, a biće povezana i sa Bulevarom Nikole Tesle.

PDR za prostor hotela „Jugoslavija“ poklapa se sa ranijim saznanjima N1 da kompanija „Milenijum tim“ na ovom mestu planira izgradnju luksuznog hotela iz lanca „Ric Karlton“ (Ritz – Carlton), kao i dve kule od koji bi jedna trebalo da bude poslovna, a druga stambena.

Javni uvid u nacrt PDR-a traje od 15. aprila do 20. maja 2024. godine, svakog radnog dana od 9 do 18 časova, u zgradi Gradske uprave grada Beograda, u Ulici 27. marta 43-45.

Planovi za hotel „Jugoslavija“ i zvanično pred očima javnosti Foto: Urbanistički projekat/Studijska analiza/BCP/UNStudio

Uvid u dokumentaciju PDR-a omogućen je i na zvaničnom sajtu Grada Beograda.

Javna sednica Komisije za planove Skupštine grada Beograda, biće održana u zgradi JUP „Urbanistički zavod Beograda“, Bulevar despota Stefana 56, 13. juna 2024. godine, u 13 časova, U toku javne sednice, sva prisutna fizička i pravna lica koja su podnela primedbe u vezi sa Nacrtom plana u pisanom obliku, mogu obrazložiti primedbe pred Komisijom za planove Skupštine grada Beograda.

***

BONUS VIDEO – Srđan Milošević i Saša Kosanović: Zbog čega se stidimo Tita i Jugoslavije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare