Cacak ibarska magistrala
Ibarska magistrala Foto:Miloš Lukić

Grad Beograd planira proširenje Ibarske magistrale u delu kod Lazarevca, Čukarice Obrenovca i Barajeva. U granici plana plana generalne regulacije koji je objavio Sekretarijat za urbanizam nalazi se deonica Ibarske magistrale u dužini od oko 18 kilometara, a on obuhvata i zaštićeno područje Lipovačke šume, kao i više stambenih objekata.

Broj priključaka, kako se navodi, biće smanjen, a rastojanja između njih treba da obezbede neometano funkcionisanje saobraćaja na putu.

Кolovoz Ibarske magistrale kod Beograda ubuduće je planiran sa dve saobraćajne trake po smeru, pri čemu će krajnje saobraćajne trake biti namenjene za kretanje autobusa i ulive/izlive. Planirano je i devet kružnih raskrsnica.

Postojeći pešački prelazi će se zadržati, a eventualno će da se uvedu i novi, što će biti definisano u daljoj planskoj razradi. Trenutno se planiraju dve pešačke pasarele i jedan podzemni pešački prolaz.

Pristup privrednoj zoni prema Barajevu planiran je sa tri mesta sa Ibarske magistrale.

U objavljenoj dokumentaciji se navodi da je uz Ibarsku magistralu trenutno nalaze objekti za individualno stanovanje, koji su dobrog boniteta, uglavnom dvospratni sa potkrovljem. Manji broj objekata je izgrađen u zaštitnom pojasu Ibarske magistrale, dok se veći broj, kako se navodi, nalazi u delu van granice plana.

U granicama plana se i poljoprivredne površine koje se intenzivno obrađuju, ali i površine koje pripadaju zaštićenom prirodnom dobru „Lipovačka šuma – Dugi rt“.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je javni uvid povodom izrade plana detaljne regulacije saobraćajnice sa infrastrukturom u koridoru planiranog državnog puta IB reda br. 22 (IBARSKA MAGISTRALA), na teritoriji gradskih opština Čukarica, Barajevo, Obrenovac i Lazarevac.

JAVNI UVID ĆE SE OBAVLJATI OD 7. DO 23. FEBRUARA 2022. GODINE, SVAKOG RADNOG DANA OD 9 DO 18 ČASOVA.

Okvirnom granicom plana obuhvaćeno je oko 130 hektara: postojeća parcela Ibarske magistrale (širine do 30 metara) zaštitni pojas uz nju (širine obostrano 20 metara), veze saobraćajnica i infrastruktura.

Saobraćajnica koja je predmet plana je deo Ibarske magistrale koja jedna od značajnijih i najprometnijih putnih pravaca koja polazi od Beograda kroz Lazarevac, Lajkovac, Ljig, Gornji Milanovac, Čačak, Кraljevo, Rašku i Novi Pazar i dalje do državne granice sa Crnom Gorom.

BONUS VIDEO: Otvorena deonica autoputa Preljina – Pakovraće

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare