Foto:N1

Od cene gasa, električne energije zavisi i cena hrane, svih proizvoda i životni standard, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da je plan da za građane ne bude povećanja cena struje i gasa i da je predstojeći susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom od ključne važnosti u rešavanju energetske krize.

„Srbija ima 6,5 miliona metara kubnih gasa do kraja ove godine, a u ovih mesec i po svakoga dana imamo kupljenih po 6,5 miliona kubnih metara gasa. Mi danas već trošimo više od toga. Za ovih 6,5 miliona plaćamo cenu od 270 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, to je najbolja cena u Evropi, ali će nama za Svetog Nikolu potrošnja biti 11 miliona kubnih metara gasa“, rekao je Vučić za TV Prva.

Predsednik kaže da u skladištu u Banatskom Dvoru imamo 268 miliona kubnih metara gasa.

„Srbija ima sačuvan gas za crne dane, do kraja godine i zbog toga je veoma važan sastanak sa Putinom. Trenutna ponuda nije dobra i zato će doći do sastanka sa njim 25. novembra“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ponuda Rusije da platimo 70 odsto berzanske cene, a 30 odsto po naftnoj formuli značila bi cenu od 790 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, umesto sadašnjih 270 dolara.

„Ko će to da plati“, upitao je Vučić i ocenio da je zbog toga presudan sastanak sa Putinom.

On je naveo da država daje narodu cenu struje značajno jeftinije nego što ona košta državu, ali da će se boriti da u zimskom periodu ne bude povećanja cena gasa i struje.

„Nas struja košta 50 evra megavat, a mi narodu naplaćujemo jeftinije“, objasnio je on, dodajući i da domaćinstva neće plaćati veću cenu gasa, ali da „živ nije do tog 25. novembra, što ćemo trošiti rezerve“.

BONUS VIDEO: Globalna nestašica – gosti Mijat Lakićević, Vojislav Vuletić

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare