Foto:Shutterstock

Savez samostalnih sindikata Kragujevca obavestio je danas ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariju Kisić Tepavčević da su zarade 220 radnika u dva najveća kragujevačka komunalna preduzeća - Šumadija i Vodovod i kanalizacija, u proseku umanjene za oko 9.000 dinara.

U otvorenom pismu se navodi da je radnicima, zaposlenim posredstvom agencija, status dodatno pogoršan jer su angažovani po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima.

Agencije za iznajmljivanje radnika ne stvaraju ništa, one samo prisvajaju tuđi rad. Ovako zaposleni radnici nemaju pravo na bolovanje, a epidemija ni njih ne zaobilazi, ističe se u pismu.

Sindikat ukazuje da je većina od 220 oštećenih radnika, poput vozača kamiona za prikupljanje smeća, vozača radnih mašina, majstora za održavanje i pratećih radnika, trajno potrebna tim preduzećima, ali da ih lokalna samouprava ne može zaposliti zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

S obzirom da je iz kragujevačkih komunalnih preduzeća u protekle dve godine otišlo više od 350 radnika, a da niko nije zaposlen, tražimo da autoritetom svoje funkcije, utičete kod komisije Vlade Srbije koja odobrava zapošljavanje u javnom sektoru, kako bi ovi radnici zasnovali radni odnos u preduzećima za koja rade, ističe se u pismu sindikata minstarki Dariji Kisić Tepavčević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar