Džaba minimalac, pljuštaće otkazi

Biznis 13. dec. 202008:15 > 08:37
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da u ponedeljak, 14. decembra, počinje isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367 dinara za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu, te da je reč o iznosu od dve milijarde dinara koji će biti isplaćen iz republičkog budžeta. Sa druge strane, ugostitelji kažu da su se nadali isplati bar tri minimalca. Upozoravaju da će od 1. januara biti prinuđeni da otpuštaju, jer neće moći da plaćaju radnike i da namiruju obaveze prema državi. Više su očekivali i vlasnici turističkih agencija.

„Reč je o sektorskoj podršci za 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rent-a-kar firmama, ugostiteljskim objektima i hotelima. Ta dodatna finansijska podrška značiće zaposlenima u ovom sektoru koji su zbog pandemije korona virusa najviše ugroženi“, naveo je Mali, a saopštilo je Ministarstvo finansija.

Prvi je ovu meru prošle nedelje najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je ocenio da je to „velika pomoć“.

Ipak, oni kojima je ta pomoć upućena nisu baš sigurni koliko će im ona značiti i koliko je ona zaista velika, tvrde da jedan minimalac nije rešenje.

Miša Relić iz Udruženja noćnih barova i klubova Beograd kaže da je isplata minimalca zapravo bacanje mrvica ugostiteljima i da mnogi neće uzeti tu vrstu pomoći. Kaže da, prema njegovim procenama oko 30 posto ugostitelja neće prihvatiti minimalac.

Ugostitelji traže sastanak sa predstavnicima gradske vlasti i sa resornim ministarstvom. On ističe primer Novog Sada, koji je svojim rentijerima za vreme vanrednog stanja dao 80 odsto popusta, a Beograd je u tom periodu svojim rentijerima dao 50 odsto popusta. Takođe, Novi Sad je od avgusta do Nove godine smanjio rentu 50 odsto, a Beograd samo dva meseca, što je za beogradske ugostitelje, kako ocenjuje, neodrživo.

„Ukoliko do 1. januara ne bude pregovora sa Vladom Srbije ili sa Goranom Vesićem, onda će se stvari promeniti i moraćemo da otpuštamo sve zaposlene. Mi već mesec i po dana tražimo sastanak sa gradskom vladom. Molimo i sa resornim ministarstvima, da se naaravi ozbiljan plan za pomoć celom ugostiteljstvu, a posebno noćnim barovima i klubovima“, zaže Relić.

Za one koji prihvate najavljeni minimalac, to će, kaže biti potez očajnika.

„Za one koji tu pomoć prihvate, to će biti očajnički pokušaj da prežive još mesec dana. To, možda, ima smisla za neke restorane i kafiće, ali za klubove kojima je onemogućeno poslovanje 6 od proteklih 8 meseci to nema smisla“, kaže Relić.

Izvestan scenario je, nažalost, otpuštanje zaposlenih i zatvaranje firmi.

„Niko normalan neće držati firmu da bi išao dalje u dubiozu. Država nam ne pomaže. Mi smo, zaista, očekivali da ćemo dobiti najmanje dva minimalca, čak i tri minimalca smo očekivali. To možda ima smisla za neke restorane ili kafiće koji koliko.toliko posluju, ali za klubove kojima je od proteklih 8 meseci 6 meseci rad onemogućen, to nije pomoć i nema smisla., razočaran je Relić.

On objašnjava da najavljena pomoć države, u vidu jednog minimalca, zapravo znači da ugostitelji dobiju 30.000 dinara za jednog radnika, a da pritom treba da plate doprinose za decembar i za januar, za istog tog radnika koji neće moći da radi.

Podseća da su od početka pandemije, od marta, noćni klubovi praktično radili samo tri nedelje u junu, ceo septembar i deset dana u oktobru.

„Treba da dobijete 30.000 da biste platili 36.000. Od čega da paltim rentu, doprinos i 15 taksi. Mi to plaćamo iz poslovanja, a pošto nam je država uskratila poslovanje, mi očekujemo da nam se ukinu rente za period u kojem nam je ukinuto poslovanje. Da nam se otpišu svi doprinosi za te mesece koje nismo radili. Da nam daju direktnu pomoć, ako se to ne dogodi do januara, jednostavno ćemo svi zatvoriti firme i otpustiti zaposlene”, kaže Relić.

I turističke agencije su na umoru

Među najugroženijima kojima je obećana pomoć u vidu jednog minimalca su i turističke agencije, one koje sve češće stavljaju katance na svoja vrata, nakon propale letnje turističke sezone.

“Svaka pomoć je dobrodošla, pogotovo kada nemate posla ni prihoda. Dugoročno, to, ipak, ne rešava problem, to će samo prolongirati problem za još mesec dana. Nama je neophodno da dobijemo sektorsku pomoć onako kako smo je tražili. Da to bude, pre svega, rešeno kroz neka bespovratna sredstva i koja bi se odnosila na pokrivanje plata i troškova za nekih četiri-pet meseci. Računam, barem do marta-aprila, kada ćemo videti da li će uopšte biti sezone, jer ako je nema onda teško da može da se preživi“, objasnio je  u ranijoj izjavi za naš portal Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA).

Druga stvar, koja bi posrnulim turitičkim agencijama mogla da olakša život su povoljni krediti Fonda za razvoj Republike Srbije. Odlaganje plaćanje poreza i doprinosa bi, takođe, bilo od pomoći.

“Uslovi su zaista dobri, ali mi ne dodijamo te kredite onako kako je obećano i nama je neophodno da se to što pre reši. Naravno, neophodno je i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, jer, ako se to ne desi, to će uvesti u problem  ljude već od januara”, upozorava Seničić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar