Foto: Shutterstock

Kamatne stope za kredite u evrima divljaju mesecima, te su rate skočile svim dužnicima. Ipak, najgore su prošli oni koji su podigli stambene kredite, s obzirom na to da su iznosi duga uvek veliki, a otplaćuju se decenijama. Petru B. je rata porasla za čak 85 evra, njegova plata to više ne može da podnese i sada mora da proda stan.

Petar B. je podigao stambeni kredit kako bi kupio svoju prvu nekretninu početkom 2021. godine.

Foto: Shutterstock

Iznos kredita bio je skoro 90.000 evra, a period otplate 25 godina, odnosno 300 meseci. Petrova prva rata bila je 370 evra, a tadašnji tromesečni euribor, referentna kamatna stopa vezana za kredite u evrima  -0,534 odsto.

Međutim, euribor je tokom godine počeo da raste, a trenutno on iznosi 2,102 odsto. To je direktno pogodilo sve dužnike u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom, među kojima je i Petar. Naime, uz maržu banke, u kamatu za kredite ugrađen je i euribor, te su rate kredita sa varijabilnim stopama podložne svim promenama euribora.

Sada, skoro godinu dana nakon što je podigao kredit, Petrova mesečna rata veća je za 85 evra, odnosno skoro 10.000 dinara. Prema najavama zvaničnika Evropske centralne banke, ova institucija nastaviće da povećava referentne kamatne stope koje utiču na rast euribora. Dakle, rast rata kamata se još uvek ne nazire, a samim tim ni kraj rasta mesečnih rata.

Foto:Shutterstock

Petra su ovakve nestabilnosti naterale da svoju prvu nekretninu proda i pre nego što je otplatio kredit.

„Rata mi je pojela platu. Što je najgore, rata će sigurno nastaviti da raste. Uz to, sada nemam dovoljno novca da stan opremim tačno onako kako želim“, kaže Petar za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

On dodaje da trenutno kvadrat košta duplo više nego kada je kupio stan.

„Pošto je toliko poskupeo kvadrat, mogu da prodam stan za duplo više novca nego što sam ga kupio – u idealnom slučaju, mogu da zaradim“, kaže Petar.

Oglas postoji tri dana – javilo se troje potencijalnih kupaca

Stan koji je Petar kupio nalazi se na Vračaru, a ima 64 kvadrata.

Odlučio je da ga proda po ceni od 207.000 evra.

„Oglasio sam stan pre tri dana, preko agencije. Javilo se troje ljudi koji žele tokom vikenda da dođu da pogledaju stan. Kada ga prodam, agenciji ću da platim proviziju od 2,5 odsto“, kaže Petar.

Petrov plan je da, kada proda stan, ponovo počne da živi kao podstanar.

Izdavanje stana ako kredit nije otplaćen

Kako je za Nova.rs nedavno objasnio agent za nekretnine Uroš Jovanović, stan koji je kupljen na kredit koji još uvek nije otplaćen, može da se proda. Postoji procedura kako se skida hipoteka stavljena na nekretninu, ali ističe da je to prilično rutinska stvar.

“Dakle, kada imate hipoteku na stanu, nema veće potvrde od toga da je kod stana sve čisto jer je banka sve dobro proverila pre nego što je upisala hipoteku. Ako postoji i neka sitnica koju banka pronađe, oni ne žele da upišu hipoteku. Da se ograničim, pričam o staroj gradnji, pošto kada se radi o novogradnji, teorijski postoji mogućnost da uzmete stan pre nego što je zgrada završena, pa da investitor nikad ne završi zgradu, ne uknjiži je, ali se to skoro pa više i ne dešava, to se dešavalo pre 10 godina”, objasnio je on.

Dakle, hipoteka nije problem, s obzirom na to da je ona isključivo obezbeđenje banke prema novcu koji je “dala” klijentu.

S druge strane, agent za nekretnine Davorka Tasić objasnila je da je potrebno obratiti pažnju na poslovnu politiku banke, s obzirom na to da neke banke mogu da obavežu klijenta da će u nekretnini koju je kupio uz pomoć kredita zapravo i da živi.

Međutim, ona ističe da, ako klijent redovno isplaćuje rate, banka ne bi trebalo da sprovodi kontrolu kako bi proverila ko zapravo živi u stanu.

Takođe, pojedine banke u svojim ugovorima zabranjuju klijentima da vrate kredit prevremeno, odnosno pre određenog roka.

BONUS VIDEO Ko ne mora – neka se kloni novih kredita

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare