Foto: Danilo Đokic/ Nova.rs

Penzioneri i akcionari Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) blokirali su saobraćaj u Ulici kralja Milana između sedišta Republičke izborne komisije (RIK) i zgrade u kojoj radi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Penzioneri i akcionari PKB traže isplatu svojih nadoknada i zarada.

Oni su protest održali i prošle nedelje na istom mestu, kada su tražili da ih primi predsednik Vučić najavljujući da će u suprotnom radikalizovati protest i blokirati ceo grad.

Protestanti su blokirali i potez od Skupštine Srbije do Nemanjine, zatim Ulicu Kneza Miloša, a prethodno i ulice na relaciji Slavija – Palata Albanija.

Traže da država reaguje i pozivaju predsednika da im se isplate akcije koje su tokom rada zaradili, a koje im je, kako kažu, država uzela. Navode da je PKB nezakonito privatizovan zbog čega radnici nisu imali pravo na akcije.

Udruženje penzionera i bivših radnika PKB ima oko 3.000 članova koji na ime naknada potražuje oko 11 miliona evra. PKB, odnosno najveći deo te firme je prodat 2018. godine za 122 miliona evra kao imovina u koju spada oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, stočni fond od oko 17.000 grla, na desetine mašina i rezervnih delova.