Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Već mesec dana traje borba našeg čitaoca sa EPS-om oko februarskog računa. Penzioner M. P. (82) insistira da svoju obavezu nije mogao da izmiri u roku zato što mu je od 17. marta bilo zabranjeno da napušta stan, dok EPS naglašava da povlastice u plaćanju za sva domaćinstva važe samo za račune za struju utrošenu tokom vanrednog stanja.

Prepiska između Elektroprivrede Srbije i upornog penzionera počela je u aprilu, kada je stigao račun za mart sa neprijatnim iznenađenjem za redovnog platišu.

Naime, ne samo da nije bilo popusta od pet odsto, koji sleduje onima koji račune plaćaju na vreme i nemaju stara dugovanja, već se pojavilo 5,34 dinara “duga iz prethodnog perioda”.

Ispostavilo se da je još neko osim novinara Nova.rs čuo dato, pa povučeno obećanje EPS-a da će penzioneri imati olakšice pri plaćanju računa tokom vanrednog stanja.

M.P. (82) nam je prosledio prepisku sa EPS-om, u kojoj zaduženima za naplatu predočava da nije mogao da plati februarski račun na vreme, zato što je rok za plaćanje isticao 28. marta, dok je njemu i svima starijima od 65 godina od 18. marta zabranjeno da napuštaju stan.

“Očekujem da se poslati račun za mart stornira, i pošalje novi, umanjen za kamatu na kašenjenje i popust od pet odsto”, poručio je tada EPS-u.

Foto: Privatna arhiva

M.P. temelji svoj zahtev na izjavi predsednika Nadzornog odbora EPS-a Branka Kovačevića, koji je 3. aprila u Jutarnjem programu TV Prva rekao da građani mogu da odlože plaćanje računa, i da se tokom vanrednog stanja neće obračunavati kamate na kašnjenje.

Danas, međutim, znamo da EPS u tom trenutku još nije imao spreman program olakšica za korisnike, a da je informacija o tome kako mogu da se plaćaju računi za mart, april i maj objavljena tek 1. maja, kada je v.d. direktora Milorad Grčić izjavio da će svi građani Srbije imati mogućnost da račune za ta tri meseca plate sa pet odsto popusta i bez obračunavanja kamate, ako uplatu izvrše najkasnije do 30. juna.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Upravo se u toj izjavi krije detalj zbog koga je M.P. (82) obračunata kamata – račun koji je trebalo da plati na početku vanrednog stanja je februarski, i izdat je za struju utrošenu pre nego što je proglašeno vanredno stanje, što je i navedeno u poslednjem odgovoru koji je naš sagovornik primio od Elektroprivrede Srbije.

To što je desetak dana pre isteka roka za plaćanje uvedena i zabrana kretanja starijima od 65 godina takođe nije promenilo stav EPS-a.

“Na sva tri računa za električnu energiju čija je potrošnja bila tokom vanrednog stanja (mart, april, maj) i koji budu plaćeni u celosti do 30. juna, biće obračunat popust od pet odsto. Ti popusti biće prikazani u računu koji stiže u julu, prvom sledećem računu posle uplate. Takođe, kamata neće biti obračunata ni na jedan od ova tri računa za mesece tokom vanrednog stanja, ukoliko obaveze budu izmirene do 30. juna ove godine”, ponovili su za Nova.rs u EPS-u, iako smo ih pitali šta će biti sa februarskim računima za starije od 65 godina, koji nisu mogli da ih plate do 28. marta zbog zabrane kretanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar