Foto: Shutterstock

Ukoliko kupujete stan na Novom Beogradu, gotovo izvesno možete naići na neverovatnu situaciju: za stanove na identičnoj lokaciji cena stanova može biti i duplo manja ili veća. Stručnjaci kažu da utiču brojni faktori: kvadratura, izgled zgrade, spratnost, ili sam sadržaj koji nudi lokacija.

U novogranji, stanovi u najmnogoljudnijoj beogradskoj opštini koštaju oko 1700-1.800 evra. U starogradnji je raspon cena upadljiviju – od oko 1.300 evra po kvadratu, pa do 1.000 evra skuplje cene.

Operativni direktor agencije za nekretnine City Ekspert Miloš Mitić rekao je u izjavi za Nova.rs da su nekretnine na Novom Beogradu „speficične“ budući da su ulice u ovoj opštini veoma dugačke, stoga je logično da cena stanova i može bit različita između jednog i drugog kraja ulice ili čak kraja opštine.

On naglašava da na cenu nekretnine najviše utiče lokacija, odnosno mikrolokacija na kojoj je pozicionirana.
„Pored same lokacije u obzir treba uzeti i brojne druge faktore, a prva stvar koja je bitna jeste sam kvalitet projekta. Na Novom Beogradu imate ove nove komplekse, koji pripadaju novogradnji, koje zovemo kondominijumi poput Bloka A i oni imaju sami po sebi imaju višu vrednost u odnosu na prosečnu zgradu na ovoj opštini pre svega zbog svog brenda.

U okviru tih kompleksa imate sve što vam je potrebno – salone lepote, bazene, teretane, što vam omogućava da ih ovih kvartova i ne izlazite, čime se povećava cena stanova“, kaže on i dodaje:

„Dodatno, na cenu stanova utiče i to da li se stan nalazi na višem ili nižem spratu, da li je stan garsonjera ili je veća kvadratura. Tržište diktira cenu pa sada imamo sitauciju da je cena kvadrata do 50 kvadrata skuplja od onog od preko 100. Cena sa povećanjem kvadrature opada, to je trend. Česta je situacija da imate zgrade u kojoj se nalazi stan od 30 kvadrata i stan od 80, a da je tržišna cena ovog manjeg stana i do 400 kvadrata skuplja, a ponekad i duplo. Dodatno, bitno je da li je stan renoviran, da li ima adekvatnu stolariju, sanitariju..“, rekao je Mitić za Nova.rs.

Foto: Shutterstock

Operativni direktor City Eksperta kaže da se u obzir uzima i to da li stan ima lift.

„Ukoliko stan nema lift, onda je i njegova cena manja. Ljudima koji žive na četvrtom spratu, njima je lift praktično neophodan. Takođe, ukoliko uzimate stan u suteranu, cena je nešto niža jer se ovakvi stanovi ne traže previše, pa i cena niža. Isti odnos važi za stanove u potkrovlju. Sve zavisi od brojnih faktora, ali možemo reći da su definitivno najtraženiji stanovi do 50 kvadrata“, zaključio je Mitić.

Agentkinja za nekretnine Katarina Lazarević rekla za Nova.rs da velika razlika u ceni za gotovo identičnu lokaciju zavisi od toga šta investitor želi da zida.

„Ako investitor pravi zgradu koja nije klasična, lepša je nego zgrada pored i napravi stanove koji su nestandardni, tj ima bazen i teretanu na primer, ona je znatno skuplja nego prosečna. Ljudi kada vide u projekciji kako će zgrada izgledati oni se zainteresuju i tog momenta raste cena zgrade. To su takozvane statusne zgrade, tj tu žive oni koji imaju para“, rekla je Lazarević za Nova.rs.

Ona kaže da ima opravadanja za razliku u ceni za istu lokaciju, a značajnu razliku u ceni, treba tražiti u samom izgledu zgrade i njenoj opremljenosti.

„Da bi opravdali velike cene kvadrate treba da imate dobar pristup i saobraćajnice, neophodno je da blizu budu vrtići i škole. Naravno, skuplje zgrade imaju u okviru kompleksa i parkove, garaže ,čuvare i druge prateće stvari koji nude samodovoljnost. Ne smemo zaboraviti ni razliku u ceni pravi održavanje zgrade. Firme koje to rade, usluge čine na visokom nivou – zgrada se čisti na dnevnom nivou, nema papirića na podu. Takođe, bitan vam je i pogled koji dopire iz vašeg stana. Sve mora biti dobro skockano da bi se opravdao skuplji kvadrat za stanove“, zaključila je Lazarević.

Bonus video: Požar u kineskom tržnom centru na Novom Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare