Pred ovogodišnji Uskrs, cene žive vage prasadi i jagnjadi duplo su više nego pred prošlogodišnji praznik. Računica pokazuje da oni koji žele pečenje na uskršnjoj trpezi, i pored poskupljenja tih vrsta mesa, jeftinije će proći kupovinom u marketima ili pečenjarama.

Cena prasadi od 20 do 25 kilograma, koja su najtraženija za uskršnju trpezu, na stočnim pijacama širom Srbije i kod odgajivača kreće se od 350 do 450 dinara za kilogram žive vage. I ta cena je skoro duplo viša nego pred prošli Uskrs. Prosečna cena jagnjadi je 350 dinara za kilogram žive vage.

„Ovogodišnja cena žive vage je prouzrokovana poskupljenjem stočne hrane. Kilogram kukuruza je takođe duplo skuplji, nego prošle godine. Ne mogu da kažem da smo nezadovoljni cenom kilograma, ali to nije zarada kako možda deluje kada na prvi pomen čujete koliko koštaju prasad“, objašnjava Aleksandar Milojević, farmer iz okoline Kraljeva.

Iako je cena žive vage dvostruko viša nego prošlog aprila, farmeri ne mogu da budu zadovoljni čak i kad je tražnja daleko veća nego pre godinu dana. I pored ranijih poskupljenja, računica pokazuje da je isplativija kupovina u trgovinama. Kilogram jagnjetine u marketima se pred Uskrs prodaje po 800 dinara, dok je prasetina oko 500 dinara.

Kada je u pitanju meso iz pečenjara koje samo treba servirati, praseće se u zavisnosti od krajeva Srbije, prodaje od 1.100 do 1.600 dinara, a jagnjeće od 1.300 do 2.000 dinara za kilogram.

Pred prošli Uskrs, cena prasadi se kretala od 180 do 220 dinara po kilogramu žive vage. Tada su stočari pričali da trpe ozbiljne posledice „zbog istorijski niskih cena jagnjadi i prasadi“.

Prasići, prasad
Foto: Nova.rs

Zanimljivo je da im i ove godine opet nije sve „potaman“, iako su se cene duplirale.

A građani, kojima su primanja i prošlog, ali i ovog Uskrsa skoro identična, sada gledaju da li će polovinu ili pak četvrtinu jagnjeta ili praseta da iznesu za Uskršnji ručak.

Bonus video: ANKETA – šta je sve poskupelo?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare