Pijaca Zeleni venac, tezga, tezge, voće, povrće
Pijaca Zeleni venac Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prema rečima ekonomista, poskupljenja će najviše uticati na siromašne slojeve društva, koji većinu svojih prihoda troše na hranu. Ispostovalo se da su ove tvrdnje stručanjaka bile tačne. U periodu od samo mesec dana, poskupele su gotovo sve grupe prehramebnih namirnica – od mesa, preko voća i povrća, pa sve do mahunarki.

Pored toga što su cene pojedinih osnovnih životnih namirnica zamrznute još od novembra prošle godine, ostali proizvodi sve su skuplji. Tako je kilogram svinjskog vrata u martu koštao 590 dinara, dok je njegova prosečna cena u toku ovog meseca dostigla čak 800 dinara.

Na ova poskupljenja nije ostala imuna ni riba, te tako sada kilogram šarana možete da kupite za 450 dinara, dok ste pre samo mesec dana to mogli da uradite za 399.

Sledeći prehrambeni proizvod koji je pretrpeo poskupljenja je pasulj. Sada, ukoliko želite da kupite kilogram pasulja, potrebno je da izdvojite u proseku 330 dinara, dok je njegova cena u martu iznosila nešto anje – 300 dinara.

Crni luk jedna je od namirnica koja je najmanje poskupela – ali ipak jeste. Sada umesto 50 dinara, koliko je luk koštao u martu, njegova cena iznosi 60.

Slatki kupus skuplji je za, u proseku, 30 dinara nego što je bio pre samo 30 dana. Stoga, umesto 80, kilogram sada košta i do 110 dinara.

Jedno od zasigurno najtraženijeg voća na ovim prostorima, jabuke, takođe su poskupele. Na beogradskim pijacama one su do skoro koštale 80 dinara, dok je sada kilogram ovog voća skuplji za 10 dinara.

Poskupljenje u istom iznosu uočava se i kada je u pitanju žuti grejpfrut, te je za kilogram ovog južnog voća potrebno izdvojiti 130, umesto ranijih 120 dinara.

Cene kokošjih jaja varijaju od klase do klase i od prodavnice do prodavnice, ali ukoliko sagledamo prosek, jasno je da su i njihove cene na maksimumu. Tako sada cena jajeta po komadu ide i od 23, pa sve do 26 dinara, dok je prosečna cena svega nekoliko nedelja ranije iznosila 18 dinara.

Gotovo je nemoguće uporediti cene apsolutno svih prehrambenih proizvoda u prodavnicama u Srbiji. Ipak, ukoliko sudimo na osnovu proizvoda čije je cene za maart mesec izneo Republički zavod za statistiku, jasno je da su se novčanici srpskih potrošača stanjili.

Ipak, oni nisu usamljeni u poskupljenjima. Ukoliko vozite, gotovo je nemoguće da niste uočili vrtoglavo visoke cene goriva koje su usledile nakon njihovog zamrzavanja.

Pre donošenja Uredbe o ograničenju cena naftnih derivata Evro dizel i Evro premijum BMB, oni su koštali 179, odnosno 171 dinar po litru. Tačno mesec dana kasnije, cena evro dizela je 196,40 dinara, dok je Evro premijum standardno nešto povoljniji – 174,2 dinara po litru.

BONUS VIDEO ANKETA – šta je sve poskupelo?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare