Ana Brnabić Foto:TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Tri sindikata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) uputili su otvoreno pismo premijerki Srbije Ani Brnabić. Povod je ćutanje na prethodno pismo, upućeno pre 165 dana. Otvoreno pismo sindikata prenosimo u celosti.

„Poštovana predsednice Vlade,

Obraćamo Vam se pokušajem da možda i dobijemo nekakav konkretan odgovor od Vas ili nekoga ko je za to kompetentan. Naše obraćanje Vama od 13.07.2022. godine u formi otvorenog pisma poslužilo je direktoru Republičkog geodetskog zavoda da nama, predsednicima tri sindikata RGZ-a, izrekne meru suspenzije i udaljenja sa rada. Zabrinjava činjenica da niko od nadležnih institucija nije reagovao na ovakav besprizoran vid diskriminacije i pritiska na sindikate koji su priznati svuda u svetu a i u našoj državi.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Poštovana predsednice Vlade, ni danas, posle 165 dana nakon tog pisma mi, kao ni najšira javnost, nismo dobili ni jedan konkretan i precizan odgovor na pitanja koja smo Vam tada postavili. U međuvremenu pritisci i tortura nad sindikatima u RGZ-u se nastavljaju. Usvojen je Pravilnik o sistematizaciji i unutrašnjem uređenju koji je samo legalizovao dosadašnji mobing i šikaniranje zaposlenih. Efekti su i ovoga puta izostali a poslednji podatak koji je izneo ministar građevinarstva g. Goran Vesić o mogućih 1200 000 nerešenih zahteva u RGZ-u bi morao da zabrine svakog normalnog građanina ove zemlje. Mi verujemo da je ministar informisan o stanju u zavodu a takođe smo ubeđeni da je i Vama poznato i sve drugo na šta smo Vam ukazivali poslednjih godina. Koji su razlozi da je Vlada RS nedavno mimo konkursa postavila Borka Draškovića na još jedan mandat direktora RGZ-a? To svakako nisu kvaliteti i kompetencije, a naročito nisu rezultati koji su po svim kriterijumima najgori u poslednjih 30 godina. Ili možda bivša potpredsednica i aktuelni ministar građevine ne govore istinu?

PROČITAJTE JOŠ

Digitalizacija koja je prioritet u reformama, je posebna tema o kojoj bi trebalo da se izjasne stručnjaci.

Stručnjaci koji znaju šta je to katastar, šta su kvalitetni geoprostorni podaci i kako bi trebao da izgleda njihov transfer i prezentacija na javnim portalima. Sasvim suprotno od onih koje RGZ (zapravo direktor) angažuje na projektima kao konsultante. (A među njima ima i onih koji su krivično gonjeni.) Naravno da je neophodno čuti i mišljenje pravne struke i organizacija koje su upućene na RGZ i katastar kao jedan od najvažnijih državnih resursa. Sa druge strane umesto kritika i objektivnih procena stižu hvalospevi koji umesto marketinških i propagandnih nemaju vidljive rezultate. Da li Vama treba efikasan katastar u službi građana i privrede ili našminkana institucija koja je dobar mamac za kredite i donacije na izmišljenim projektima? Kako to da ni jedan odgovor nismo čuli o nabavci satelitskih snimaka za potrebe ozakonjenja i ogromnoj razlici u ceni nabavke? Šta je sa korišćenjem sramnog programa HONESTY i ceni njegovog korišćenja? Nabavkama IT opreme? Je l’ je i sve to poslovna tajna?

Gospođo Brnabić, ova pitanja kao i sve ono što se tiče rezultata projekta koji se finansira od kredita Svetske banke zahtevaju odgovor. Ne od izmišljenog sindikata, kojim rukovodi Borko Drašković, već od Vas ili direktora lično. O razlozima zbog kojih se ne postupa po brojnim krivičnim prijavama koje su podnete protiv Borka Draškovića naravno da ne očekujemo odgovor ali je i to vrlo zabrinjavajuće. Makar koliko i bogaćenje direktora RGZ-a u poslednjih nekoliko godina i kupovine brojnih nepokretnosti. Sa druge strane primanja zaposlenih su u konstantnom padu. U budžetu za 2023 godinu predviđeno je povećanje sredstava za isplatu plata u iznosu od 8% umesto 12,5%. O čemu se tu radi i šta je sa odobrenjem za prijem 400 novih službenika? Ili postoje neki drugi planovi za koje javnost nezna? Ugovorci i ove godine ostaju bez jedne zarade!

Verujemo da nakon ovog obraćanja neće uslediti nove represije i tortura od strane rukovodstva RGZ-a kao i da će konačno neko iz tužilaštva izaći sa istinom o blokadi RGZ-a i „hakerskom napadu“ koji se dogodio i blokirao rad katastra na bezmalo čitavih mesec dana.

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Poštovana predsednice, ako Vam je nezgodno da na ova pitanja kao i ona prethodna date javni odgovor stojimo Vam na raspolaganju da nam ih saopštite u koje god vreme i mesto odredite. Mi smo spremni da Vas saslušamo i da Vam uručimo nove dokaze o našim tvrdnjama sa kojima verujemo da niste upoznati.

Na kraju želimo Vam da predstojeće praznike provedete u sreći i dobrom zdravlju a u nastupajućoj 2023. godini puno uspeha i sreće u životu i poslu koji obavljate.

S poštovanjem.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare