Foto:N1

Kiša i saobraćajne gužve petkom u Beogradu nisu obeshrabrile ljubitelje automobila da posete prvi Sajam korišćenih vozila, koji je danas otvoren u Štark Areni.

Sajam korišćenih a ne „polovnih“ vozila, objašnjava osnivač sajma Filip Mrlješ, jer su izloženi modeli stari od jedne do šest godina, pa su, kako kaže, na osnovu pređene kilometraže i eksploatacije više nalik novim vozilima.

„To su vozila sa urednom servisnom istorijom, sa garancijom na poreklo, legalnost, pređenom kilometražom i ostalim garancijama koje su zakonski propisane“, ističe Mrlješ.

Prvi Sajam korišćenih vozila u beogradskoj Štark Areni traje do 5. decembra, a ulaznice se mogu kupiti po ceni od 300 dinara na blagajni ili onlajn.

Organizatori navode da su zadovoljni dosadašnjom posećenošću, da posetioci sajma uglavnom poštuju epidemiološke mere, nose zaštitne maske i kreću se u manjim grupama, kao i da zbog brzog protoka ljudi nema gužve.

Građani koji su razgovarali sa reporterom Tanjuga kažu da je lepo videti izložena vozila i da je ponuda dobra, ali ističu da su, ipak, očekivali nešto niže cene.

PROČITAJTE JOŠ

„Lepo je ovo što se vidi, vredi taj novac, ali je za malo dublji dzep“, navodi jedan od posetilaca sajma.

Osnivač sajma ističe da je prosečna starost vozila u Srbiji 17 godina i da je kod zamene automobila, objašnjava, nekada uz skupe investicije i nepovoljne kamate za stare i jeftinije automobile, na kraju trošak kupca veći nego da se odlučio za noviji auto.

Tokom trajanja sajma, dodaje, zainteresovani mogu da dobiju informacije o povoljnim opcijama za kupovinu na kredit i lizing.

Ponuda na sajmu je specifična, uglavnom se mogu pronaći automobili veće kubikaže, ima luksuznih, ali i oldtajmera i električnih automobila, dvotočkaša, motornih sanki i dodatne opreme.

Prvog dana najveću pažnju su privukli oldtajmeri i jangtajmeri, a posebno popularan je automobil BMW 6 koji je korišćen za snimanje filma „Južni vetar“, kao i vozilo koje je adaptirano u pokretnu pivnicu.

Kreator tog hibrida, koji je točilicu pića „stavio na noge“, Nemanja Bekteš kaže da je ideju pozajmio od Amerikanaca, i sam prilagodio vozilo koje je sada spremno za bilo koji događaj, proslave i rođendane na mestima do kojih nije lako doći, kao što su, dodaje, neko brdo ili planina.

Sva dešavanja na sajmu prati ekipa sa jutjub kanala Neovlašćeni servis, koja je na svom izložbenom prostoru organizovala i prodaju „kompresija“ u humanitarne svrhe.

Mirko Rašić sa te platforme poručuje da će zbog zastoja u proizvodnji mikročipova biti sve manje novih, a zbog zastoja u uvozu očekuje se deficit i polovnih automobila u našoj zemlji naredne godine.

Zbog toga, objašnjava, sajam je odlična prilika da ljubitelji automobila pogledaju ponudu, kako kaže, „mladih polovnih“ vozila koje su u beogradskoj Areni predstavili autosaloni i nekoliko samostalnih autokuća.

Celu priču za zaljubljenike u četvorotočkaše upotpunili su i kolekcionari maketa automobila, koji su svoje primerke izložili za prodaju i razmenu, a cene se, kažu, kreću od par hiljada dinara pa sve do 100 i više evra.

Ivan Radovanović iz Niša je u početku kupovao igračke sinu, ali je, kako navodi, interesovanje jako brzo prešlo na njega, pa sada ima više od 200 modela.

Posebno zanimljivo u kolekciji Radovanovića jesu replike starih policijskih vozila ili čuvenog Flojdovog fiće iz filma „Nacionalna klasa“.

BONUS VIDEO: Super automobili 2021. godine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

***

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar