Slobodan Petrović, Batajnica, kovid bolnica,
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Zoran Petrović/Visaris

Država Srbija izdvaja 3,5 miliona evra za otkup zemljišta na kome se nalazi nekadašnja kovid bolnica u Batajnici, a kako je potvrđeno za "Novu", taj iznos biće uplaćen privatnoj kompaniji “Industrijske nekretnine” a.d. Iza nje stoji nekadašnji direktor “Imleka” Slobodan Petrović.

Vlada Srbije je, kako je Nova.rs već pisala, odvojila 420.825.620,75 dinara, što je oko tri i po miliona evra za otkup zemljišta da bi se regulisali imovinski odnosi nad delom zemljišta na kom se nalazi bivša kovid bolnica u Batajnici.

Iz Republičke direkcije za imovinu, koja u ime države treba da obavi ovu transakciju, portalu Nova.rs je objašnjeno da je zemljište na kom se nalazi bolnica zajedno sa pratećom infrastrukturom, većinski u državnoj svojini, osim dve parcele čiji je vlasnik akcionarsko društvo „Industrijske nekretnine” a.d. Beograd, Zemun.

Površina parcela koja su u vlasništvu privatnih lica, kako se navodi u pisanom odgovoru koji smo dobili iz Direkcije, je 21.485 metara kvadratnih, što je oko dva hektra, dok je površina zemljišta u državnoj svojini 35.513 metara kvadratnih odnosno tri i po hektra.

Odlazak iz „Imleka“

“Industrijske nekretnine” a.d, kako može da se vidi u Centralnom registru hartija od vrednosti, u stopostotnom su vlasništvu kompanije “Elektro investment group”. U pitanju je preduzeće registrovano u inostranstvu, odnosno na Devičanskim Ostrvima, čiji su vlasnici Slobodan i Tatjana Petrović sa po 50 odsto akcija.

Slobodan Petrović Foto:Zoran Petrović/Visaris

Slobodan Petrović se u registru Agencije za privredne registre navodi kao zastupnik kompanije “Industrijske nekretnine” a.d, na koju se vode parcele u Batajnici. Ovo preduzeće je nastalo u septembru 2011. godine i i to, kako se može videti u registru, izdvajanjem iz akcionarskog društva Industrija mleka i mlečnih proizvoda “Imlek” Beograd.

U decembru 2011. godine, kako dalje piše u zvaničnim zabeležbama APR-as, kompaniji “Industrijske nekretnine” a.d. pripajaju se i privredna društva Lodis properties, Telemedicina i Solution inc, sva tri iz Zemuna, čiji je stopostotni vlasnik “Elektro investment group limited”, registrovan na Devičanskim Ostrvima.

Firma “Industrijske nekretnine” a.d registovana je za kupovinu i prodaju vlastitih nekretnina, a zapošljava 14 osoba. Prema finansijskom izveštaju iz 2023. godine, ostvarili su neto dobitak od 66.549.000 dinara, što je oko 567 hiljada evra.

Slobodan Petrović sada je predsedavajući privatne porodične kompanije “Visaris”. Kako piše u njegovoj biografiji na sajtu ove kompanije, Petrović je od 2002. do 2015. bio generalni direktor “Imleka”, “Danjub fuds grupe” i partner u fondu “Salford Capital”. Sam Petrović je tokom 2015. godine najavio da se povlači u privatni porodični biznis koji će voditi sa sinovima.

Uloženo 42 miliona evra

Rešavanje imovinskim odnosa nad zemljište, na kom se nalazi kovid bolnica u Batajnici, izgleda da je bilo ključni razlog što kasni prenamena tog objekta, u koji je uloženo oko 42 miliona evra.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Bolnica sa gotovo 1.000 kreveta, kompletnom i najsavremenijom medicinskom opremom na prostoru od 14.000 kvadrata, koja obuhvata čak tri objekta, sa parkingom od 700 mesta, početkom juna 2023. otpustila je poslednjeg pacijenta i od tada je pod ključem. Prenamena objekta, prvo je bila najavljivana do novembra 2023. godine, zatim do kraja februara ove godine.

Bivša ministarka zdravlja Danica Grujičić više puta je upozoravala da su nerešeni imovinski odnosi nad zemljištem kočili prenamenu tog objekata, koji je, kako je najavljivala, trebalo da postane centar za palijativnu negu. Povratkom Zlatibora Lončara u ovaj resor, međutim, pojavila se ideja da u taj objekat bude preseljena Klinika za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare