Foto: Starsport, lux51.rs

Između navijača Crvene zvezde i Partizana neprijateljstvo je ogromno, ali to ipak ne utiče na biznis čelnih ljudi dva kluba. U jeku rasprave o tome koji je klub veći državni projekat i kome više pomaže vlast, “Nova” otkriva da predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović i predsednik Upravnog odbora KK Crvena zvezda Željko Drčelić već tri godine imaju zajedničku firmu - “Lux invest internacional”.

Milioni evra iz državnog budžeta i javnih preduzeća slivaju se na račune košarkaških klubova Crvene zvezde i Partizana, a navijači u dvoranama i na društvenim mrežama raspravljaju o tome ko dobija više našeg novca.

I dok među njima postoji decenijsko rivalstvo koje povremeno prelazi u mržnju, funkcioneri dva kluba očito odlično sarađuju.

Tako predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović i predsednik UO KK Crvena zvezda Željko Drčelić, koga je Nebojša Čović odredio kao svog naslednika na mestu predsednika Zvezde, imaju zajedničku kompaniju.

Reč je o preduzeću “Lux invest internacional”, koje je osnovano 2017, a čija je pretežna delatnost, prema podacima Agencije za privredne registre, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada.

Na sajtu APR piše da su vlasnici te kompanije dve firme i jedno fizičko lice – “Obliquatum” sa udelom od 40 odsto, potom “W.D. Concord West” sa udelom od 20 odsto i Aleksandar Popović kao fizičko lice, koji ima udeo od 40 odsto.

Partneri već tri godine

Firma “Obliquatum” je u stopostotnom vlasništvu Ostoje Mijailovića, dok Željko Drčelić u kompaniji “W.D. Concord West”, koja je poznata kao bliska vlasti, ima udeo od 75 odsto.

Ostoja Mijailović
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Prema zvaničnim podacima, Drčelić, odnosno njegova firma “W.D. Concord West”, ulaze u vlasništvo kompanije “Lux invest internacional” 17. februara 2021. Kako se može videti u dokumentaciji na sajtu APR, tada se smanjuje udeo Mijailovića i Popovića za po 10 odsto.

Foto:KK Crvena Zvezda

Takođe, tada je zabeležena i promena osnovnog kapitala. Upisan je novčan kapital u iznosu od 371,8 miliona dinara, dok je uplaćeno 150 miliona dinara ili oko 1,3 miliona evra. Novac je uplaćen 2. februara, a može se pretpostaviti da je to novac koji je kao novi suvlasnik uplatila Drčelićeva firma.

Te 2021, kao i na kraju 2022, ova firma bila je u minusu od više stotina hiljada evra, a imala je formalno samo dva zaposlena.

Luksuzni kompleks po projektu Folića

Sada je u toku realizacija projekta izgradnje luksuznog stambeno – poslovnog objekta na Bežanijskoj kosi u Partizanske avijacije, gde će kvadrat koštati i iznad 3.000 evra bez PDV-a. Kako nam je rečeno, ceo projekat mogao bi da bude završen već do kraja godine.

Objavljeno je da će biti sazidano 280 stanova, 48 lokala i više od 5.000 kvadrata poslovnog prostora. Zanimljivo je međutim da je na projektu radila firma Folic architects, čiji su vlasnici Branislav Folić i Milutin Folić, koji je bio glavni urbanista grada Beograda.

Ostoja Mijailović postao je član UO Partizan u maju 2015, a u septembru 2017. izabran je za predsednika tog kluba. Inače je funkcioner SNS, član Glavnog odbora te stranke, a aprila 2016. izabran je poslanika naprednjaka. Tu funkciju više ne obavlja.

Kako je “Nova” objavila, vlasnik je ili suvlasnik ukupno 25 firmi, od kojih osam dobija ili je dobijalo milionske poslove od države.

Sa druge strane, Željko Drčelić poznat je kao biznismen, a njegova firma “W.D. Concord West” takođe važi za blisku vlasti.

Za predsednika UO KK Crvena zvezda izabran je u oktobru prošle godine.

BONUS VIDEO Država daje novac za evrolicencu Partizana: Da li se tako kupuje mir na južnoj tribini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare