Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Oko 70 odsto aranžmana za boravak stranih gostiju u Srbiji već je otkazano, a pretežno su se na to da putovanje odlože odlučili kineski turisti koji su u najvećem broju do sada posećivali Srbiju, preneo je Tanjug.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije – YUTA Aleksandar Seničić rekao je da je otkazano oko 60 do 70 odsto planiranih aranžmana i da će se videti da li će i za naredne mesece oni biti otkazivani u tolikom broju.

Aranžmane otkazuju turisti sa tržista u kojima je najmasovnije oboljevanje od koronavirusa, rekao je Seničić, dodajući da je reč o, pre svega, gostima iz Kine, Južne Koreje i Japana, uz napomenu da evropski turisti još uvek nisu počeli da otkazuju aranžmane.

Seničić je pojasnio da se ne otkazuju aranžmani samo za Srbiju, već da je slična situacija i na ostalim tržištima.

„Ova situacija sa koronavirusom će imati velike posledice po turistički sektor i zacrtane planove za ovu godinu“, rekao je direktor YUTA.

U Turističkoj organizaciji Beograda su za Tanjug rekli da je prošle godine udeo kineskih turista u ukupnom broju gostiju činio 10 odsto i da ih je bilo 150.000, što je najveći broj do sada.

U januaru je zabeležen najveći rast dolazaka kineskih turista, i to od 140 odsto, kao i rast noćenja od 73 odsto u odnosu na isti mesec 2019. godine.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je nedavno da su za februar, mart i prvu polovinu aprila otkazani turistički aranžmani kineskih turista u Srbiji.

On je kazao da ako bi se kriza zbog korona virusa završila čak i u narednih meseca dana, bila bi nadoknađena šteta u turizmu prouzrokovana otkazivanjem tih aranžmana.

„Sve je ukazivalo na neverovatno dobru turističku godinu, međutim, moramo da se prilagođavamo nepredviđenim situacijama“, kazao je Ljajić.