Foto:Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

I pored brojnih povlastica za poslodavce, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) prosečna dužina traženja posla osoba sa invaliditetom iznosi šest godina i 11 meseci.

Na osnovu najnovijih podataka sa evidencije nezaposlenih lica registrovano je 12.877 osoba sa invaliditetom od kojih su 5.637 žene (43,77 odsto).

Kada je u pitanju obrazovna struktura nezaposlenih na evidenciji NSZ, registrovano je bez kvalifikacija i niskokvalifikovanih 4.880 (37,90 odsto ukupnog broja nezaposlenih sa invaliditetom), sa srednjim obrazovanjem registrovano je 7.124 (55,32 odsto), sa višim i visokim trogodišnjim obrazovanjem registrovano je 443 (3,44 odsto) i sa najmanje visokim četvorogodišnjim obrazovanjem registrovano je 430 (3,34 odsto), piše Biznis.rs.

„Na osnovu dosadašnjeg iskustva u radu sa poslodavcima, udruženjima osoba sa invaliditetom i ostalim akterima na tržištu rada, konstatujemo da je najveći problem kod zapošljavanja njihova niska kvalifikaciona struktura, nedostatak posebnih znanja i veština i uzak izbor zanimanja u stručnim školama po specijalnom programu. Takođe, praksa pokazuje i dalje nizak nivo motivacije poslodavaca za zapošljavanje ove kategorije lica, koji se uglavnom temelji na postojanju predrasuda“, navode iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kada su u pitanju mlade osobe sa invaliditetom sa evidencije NSZ, prema rečima naših sagovornika uglavnom se radi o osobama koje nemaju dovoljno radnog iskustva što ih čini teže zapošljivom kategorijom, imajući u vidu zahteve poslodavaca koji iskazuju veće interesovanje za zapošljavanjem lica sa radnim iskustvom. Procenat mladih u ukupnom broju zaposlenih osoba sa invaliditetom iznosi 15,5 odsto.

U cilju podsticanja zapošljavanja osoba sa invaliditetom NSZ sprovodi mere aktivne politike zapošljavanja koje podrazumevaju stručnu i finansijsku podršku poslodavcima, ali i osobama bez radnog angažmana. Nezaposleni građani imaju prioritet prilikom uključivanja u mere aktivne politike zapošljavanja, u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima“, ističu iz NSZ.

Ukupan broj osoba sa invaliditetom koje su se zaposlile u toku 2021. godine je 5.536, od kojih je 2.611 žena (47,16 odsto).

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar