Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Roditelji dece sa invaliditetom okupili su se danas ispred Gradske kuće u Nišu ogorčeni time što od početka godine njihova deca nemaju lične pratioce. Oni su kazali da bez ličnih pratilaca njihova deca ne mogu u školu zbog čega su prinudjeni ili da ih ne šalju na nastavu, da odsustvuju sa posla ili sami plaćaju usluge ličnih pratioca.

Bojana Radulović, jedna od okupljenih majki istakla je da u Nišu od početka godine deca sa invaliditetom imaju lične pratioce „samo na papiru“.

„Mi već dugo pokušavamo da problem rešimo, ali nismo uspeli. Putem konkursa je 35 roditelja ostvarilo pravo na uslugu ličnog pratioca, ali ih do današnjeg dana deca nisu dobila. Lični pratioci koje su deca imala prošle godine sada nemaju ugovor, odnosno nemaju dokument na osnovu kojeg mogu da prate našu decu“, izjavila je Radulović.

Ona je podsetila da je prošle godine godine na tederu za pružanje usluga ličnih pratilaca u Nišu pobedila firma „Niveus“ iz Gornjeg Milanovca, ali da ove godine takav ugovor još nije potpisan, tako da ni lični pratioci još nemaju ugovore o radu.

„U međuvremenu je završen konkurs i odabrano 35 roditelja čija deca imaju pravo na ličnog pratioca, ali samo na četiri sata dnevno, a ne na osam sati kao što je to bio slučaj prethodnih godina. Objašnjenje je da grad ima ograničena sredstva za tu namenu, a da se prijavio veći broj roditelja. Da bi svima izašli u susret smanjili su angažovanje ličnih pratioca na četiri sata, što je nedovoljno“, istakla je Radulović.

PROČITAJTE JOŠ

Prema njenim rečima, usluga ličnih pratilaca u Nišu nema mesto koje zaslužuje i roditelji su krenuli u formiranje udruženja, kako bi se izborili za prava svoje dece.

Marija Živković, lični pratilac deteta sa invaliditetom, kazala je ovom prilikom da je time što se uslugom ličnog pratioca očigledno u gradu neko „igra“, čime je ugrožena egzistencija pratilaca.

„Svojim nečinjenjem onemogućili su nam da zaradimo svoje parče hleba svojim nečinjenjem. Nama su uskratili pravo na rad, a deci pravo na školovanje“, rekla je Živković.

Ona je podsetila da se radi o poslu koji lični pratioci imaju samo za vreme trajanja školske godine, a ne i tokom raspusta i praznika.

Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša obratila se okupljenim roditeljima i negirala da deca sa invaliditetom nemaju lične pratioce od početka godine.

„Grad je potpisao anakes ugovora sa agenciju „Niveus“ i aneks važi do kraja marta. Nije bilo prekida ugovora. Grad apsolutno nije prekinuo finansiranje usluga ličnih pratilaca. Grad vrlo pedantno i na vreme sredstva koja su predviđena budžetom prebacuje onom ko pruža uslugu, a u ovom slučaju je to agencija „Niveus“. Ta agencija je u obavezi da angažovanje ličnih pratilaca isplati na vreme“, izjavila je Davidović.

Na pitanje okupljenih kako da lični pratioci potpišu ugovor sa agencijom za ovu godinu kada im je ugovor o angažovanju istekao 31. decembra, Davidović je rekla da to nije problem grada, već „Niveusa“.

Ona je kazala da će već danas ili sutra biti raspisan tender za angažovanje agencije koja će tokom godine pružati usluge ličnih pratilaca.

BONUS VIDEO: Poseta Svratištu za decu pred novogodišnje i božićne praznike

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar