Foto:Shutterstock

Opštine u Srbiji imaju problem sa naplatom svakog trećeg dinara. Kako su utvrdili državni revizori, one su u 2020. godinu ušle "kratke" za najmanje 135 milijardi dinara koje nisu mogle da naplate od svojih dužnika. To je nešto više od milijardu evra neneplaćenih potraživanja.

Izvorni prihodi u proseku čine između 30 odsto i 40 odsto ukupnih sredstava opština i gradova. Ostatak im se dotira iz državne kase.

Za utvrđivanje sopstvenih prihoda opština, njihovu naplatu i kontrolu, nadležne su jedinice lokalne samouprave, ističe Državna revizorska institucija u svom izveštaju o efikasnosti naplate izvornih prihoda na lokalu.

„Nenaplaćena potraživanja po osnovu izvornih prihoda na dan 31. decembar 2019. godine iznosila su najmanje 135 milijardi dinara, što u proseku predstavlja trećinu godišnjeg budžeta jedinica lokalnih samouprava“, navode državni revizori.

Kada je reč o prihodima koje opštine samostalno ostvaruju (za razliku od onoga što im se uplaćuje iz republičkog budžeta), u periodu od 2017. do 2019. godine kod 74 odsto opština i gradova došlo je do rasta rasta nenaplaćenih potraživanja..

Reč je o 9,6 milijardi dinara.

U istom periodu, utvrdili su revizori, jedinice lokalnih samouprava otpisale su 12 milijardi dinara potraživanja.

„Problemi u naplati izvornih prihoda umanjuju finansijske kapacitete jedinica lokalnih samouprava i utiču na obim i dinamiku realizacije planiranih rashoda i izdataka, kvalitet javnih usluga i potrebu za dodatnim transferima iz budžeta Republike Srbije“, navodi DRI.

Kada zastareva

Potraživanja po osnovu izvornih prihoda od dužnika koji nisu imali uplata u periodu od 2017. do 2019. godine iznose preko 70 odsto ukupno nenaplaćenih potraživanja Gradova Beograd, Leskovac, Sremska Mitrovica i Opštine Aranđelovac.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

 

„Zbog neredovnog i nedovoljnog slanja opomena nije došlo do prekida zastarelosti i obezbeđenja preduslova za blagovremeno pokretanje postupaka prinudne naplate prema dužnicima. U postupcima prinudne naplate nije obezbeđena naplata svih potraživanja, što uvećava rizik od otpisa usled nastupanja apsolutne zastarelosti“, ukazuje DRI.

Dug stariji od deset godina koji nije otpisan kod opština i gradova čije su poslovne knjige kontrolisali revizori iznosi između šest odsto i 18 odsto nenaplaćenih potraživanja. To znači da pojedine opštine i dalje vode zastarele dugove u svojim potraživanjima.

Revizori su, između ostalog, ukazali da je na povećanje problematičnih dugovanja opštinama uticalo i to što same opštine nisu redovno i dovoljno često slale opomene svojim dužnicima. Problem je, takođe i u nepotpunim primenama mera prinudne naplate, ali i u nepovoljnoj strukturi dužnika.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar