Foto: N1

Deoničari Fortenova grupe, u okviru koje deluju kompanije iz sastava nekadašnjeg Agrokora, na predstojećoj Skupštini zakazanoj za petak, 12. mart, glasaju o važnim odlukama vezanim za prenos deonica Mercatora na Fortenova grupu, saopštila je ta grupa.

„Ključne odluke koje će se naći pred deoničarima odnose se na prenos deonica Poslovnog sistema Merkator S Agrokora na Fortenova grupu i njima će, ukoliko budu izglasane, Fortenova grupa dobiti odobrenje za proširenje postojećeg finansijskog aranžmana sa HPS Partners i VTB bankom. Aranžman u iznosu od najviše 390 miliona evra koristio bi se za kreditiranje Mercatora od strane Fortenova grupe, a u svrhu refinansiranja Mercatorovog duga prema bankama“ navodi se u saopštenju.

Foto: N1

Ističe se da su odluke važne za „konsolidaciju poslovanja Fortenova grupe, najvećeg privatnog poslodavca u Hrvatskoj i nekoliko zemalja regiona, kao i jedne od najvećih privatnih kompanija južne i jugoistočne Evrope“.

Ujedno,  ako je najavljeno, deoničari će odlučivati i o zameni deonica koje Sberbanka ima u Merkatoru za udele u Fortenova grupi.

„Ukoliko zamena deonica bude odobrena, na Fortenova grupu će se preneti 18,53 odsto deonica Merkatora, koje su u vlasništvu Sberbanke. Istovremeno, tom bi zamenom udeo Sberbanka u vlasništvu Fortenova grupe narastao na 44 odsto. Izglasavanjem i realizacijom ovih odluka, a po dobijanju odobrenja regulatora za koncentraciju Mercatora i Fortenova grupe na tržištu Srbije, bile bi ostvarene sve preostale ključne pretpostavke za skoriji prenos deonica Poslovnog sistema Merkator na Fortenova grupu“ naglašavaju.

Predloženo je i da u Upravni odbor Fortenove grupe uđu tri nova člana – Roman Goltsov, Daniel Gusev i Damir Spudić, a njihovim izborom na snagu bi stupila i ostavka koju je na poziciju neizvršnog člana Upravnog odbora podneo Miodrag Borojević.

„Pred nama je vrlo važna skupština, jer će na njoj deoničari glasati o odlukama koje su iz nekoliko aspekata značajne za naše poslovanje. Pre svega, prihvatanjem predloženih odluka vezanih za Merkator ispuniće se preostali elementi Nagodbe  poverenika Agrokora. Izglasavanjem i sprovođenjem odluka Skupštine biće konsolidovano vlasništvo unutar Grupe, novim finansiranjem konsolidovaćemo i kreditiranje, a time i ostvariti sve preduslove za konsolidaciju maloprodaje na nivou celog regiona i jačanje naše pozicije u toj delatnosti“, izjavio je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Fortenova grupa nastala je u aprilu 2019. godine primenom nagodbe poverilaca Agrokora i kao deo plana finansijske transformacije tog koncerna, zbog finansijskih problema u koji je upao. U Grupi je preko 50.000 zaposlenih, a posluje u tri ključne djelatnosti: maloprodaji i veleprodaji, prehrani i poljoprivredi, dok je netemeljno poslovanje grupirano u posebnom holdingu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar