Swift
Swift Foto:Shutterstock/Sergei Elagin

Evropska unija danas je formalno donela odluku da isključi ključne ruske banke iz SWIFT - dominantnog svetskog sistema za razmenu finansijskih poruka, objavila je na svom zvaničnom Tviter nalogu predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen. Reč je o sedam banaka: VTB, Banka Rusija, Banka otkritije, Novikombanka, Promsvjazbanka, Sovkombanka i VEB banka.

Ova mera će, kako je saopštila EK, sprečiti sedam ruskih banaka da obavljaju finansijske transakcije širom sveta na brz i efikasan način.

„Mera će stupiti na snagu u roku od 10 dana. Ovo će SWIFT i drugim operaterima dati kratak prelazni period da sprovedu meru, čime će se ublažiti svi mogući negativni uticaji na preduzeća i finansijska tržišta EU. U zavisnosti od ponašanja Rusije, Komisija je spremna da u kratkom roku doda još ruskih banaka“, naglašeno je u saopštenju.

Istakli su da je današnja odluka blisko koordinirana sa međunarodnim partnerima EU, poput Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva.

Lajen je ocenila da je EU „brzinom svetlosti“ usvojila tri talasa teških sankcija protiv ruskog finansijskog sistema, njenih visokotehnoloških industrija i korumpirane elite.

„Ovo je najveći paket sankcija u istoriji naše Unije. Današnja odluka da se ključne ruske banke isključe iz SWIFT mreže poslaće još jedan vrlo jasan signal Putinu i Kremlju“, poručila je Lajen.

Banke koje su na meti današnje mere izabrane su jer su te banke već pod sankcijama EU i drugih zemalja G7. Radi se o bankama VTB, Banka Rusija, Banka otkritije, Novikombanka, Promsvjazbanka, Sovkombanka i VEB banka.

Evropska unija je, takođe, zabranila ulaganje u projekte koje sufinansira Ruski fond za direktna ulaganja, a zabranjeno je i isporučivanje novčanica u evrima Rusiji.

„Unija je ujedinjena u svojoj solidarnosti sa Ukrajinom i nastaviće da podržava Ukrajinu i njen narod zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, uključujući dodatnu političku, finansijsku i humanitarnu podršku“, ističe se u saopštenju EK.

Bonus video – Cena rata u Ukrajini

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar