Nacionalni stadion
Nacionalni stadion. Foto: Ministarstvo finansija

Vlada Srbije Uredbom je utvrdila Prostorni plan područja posebne namene Nacionalni fudbalski stadion koji obuhvata oko 119 hektara.

U dokumentu objavljenom u Službenom glasniku navodi se da se na ovaj način utvrđuju osnove organizacije, korišćenja, uređenja i zaštite za to područja.

Planom se uređuje deo prostora leve aluvijalne ravni reke Save odnosno novobeogradskog aluvijalnog platoa. Od ukupne površine plana 46,5 hektara previđa se za sportske objekte i komplekse, saobraćajne površine biće na 49,9 posto prostora, vodne na 6,3 posto a zelene na 1,4 posto.

Sada na tom prostoru je 75,5 procenata poljoprivrednih površina.

Prostorni plan će se sprovoditi direktno za sve namene, osim za železničke površine za koju je obavezna dalja planska razrada kroz planove detaljne regulacije.

Ocenjeno je da realizacija Nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećom saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom predstavlja jedan od prioriteta u razvoju Srbije i Beograda.

Kao prioritetne aktivnost u realizaciji izdvojena su nasipanaj terena, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnja elektroenergetskih vodova i telekomunikacione kanalizcije, kao i gasovoda.

Navodi se da je Vlada Srbije zaključkom od polovine 2021. godine investitorska prava za izvođenje radova na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećom infrastrukturom prenela na Građevinsku direkciju Srbije.

Bonus video: Linglong – Između investicije i sumnje na trgovinu ljudima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)