Foto: Nova.rs, Shutterstock

Do marta, računi za struju penzionerima sa najnižim primanjima dodatno se umanjuju za hiljadu dinara. Vlada je Izmenama Uredbe o energetski ugroženom kupcu, pravo na olakšice za struju, gas i grejanje proširila i za domaćinstva sa uvećanom novčanom pomoći.

Mesečni računi za struju mogu biti umanjeni za dodatnih hiljadu dinara penzionerima čija penzija ne prelazi 21.766,26 dinara. I već od sledeće sedmice mogu se prijavljivati za tu olakšicu, piše RTS.

„Ono što treba da urade je da se prijave u svojim lokalnim samouprvama, opštinama. Ali ako nisu u mogućnosti, po službenoj dužnosti će im se račun umanjiti ukoliko imaju merno mesto na svoje ime“, rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.

Najsiromašniji građani cele godine, mesečno mogu dobiti: do 250 besplatnih kilovatsati struje, a tokom šest meseci grejne sezone – i do 770 kilovat-časova gasa, ili mesečni račun za grejanje iz toplana umanjiti i do 60 odsto.

PROČITAJTE JOŠ:

A to pravo već imaju primaoci: socijalne pomoći, dečijeg dodatka, tuđe nege, siromašna seoska domaćinstva, bolesni. Izmenama Uredbe sada je pridodata još jedna kategorija.

„Svi građani koji primaju uvećnu socijalnu novčanu pomoć će takođe moći da ostvare ovo pravo. Njih ima više desetina hiljada“, kaže Dubravka Đedović Handanović.

Pravo na sticanje statusa „energetski ugroženog kupca“ mogu ostvariti i druge porodice u zavisnosti od broja članova i prihoda.

„S obzirom na to da se dva puta godišnje, 1. aprila i 1. oktobra, usklađuju mesečni prihodi tako da imaju pravo svi da se prijave i ostvare ovu značajunu subvenciju“, kaže Miroslav Petković, pomoćnik gradonačelnika Čačka.

„Mi kao lokalna samouprava uz smernice vlade i ministarstva smo činili sve kako bi promovisali ovu uslugu našim građanima. Takođe smo koristili medije, društvene mreže“, kaže Aladin Brunčević, rukovodilac Odeljenja društvenih delatnosti Novog Pazara.

Do sada je energetske povlastice koristilo oko 72.000 najugroženijih građana. U Vladi računaju da će ublažavanjem kriterijuma povećati taj broj, jer novca ima za tri puta više korisnika.

BONUS VIDEO: Od novembra još jedno poskupljenje struje – kako smanjiti iznos na računu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare