Poljoprivrednici iz Uba počeli su nešto pre 9 sati okupljanje za protestnu vožnju traktorima i automobila kroz centar grada, kako bi izrazili nezadovoljstvo cenom dizela i mineralnog đubriva.

Početkom nedelje, protestni skup takođe za sutra, najavili su i poljoprivrednici iz Batočine.

Jedan od inicijatora ovog protesta, Branislav Glišić poljoprivrednik iz Pambukovice, potvrdio je za Nova.rs da je okupljanje počelo, i dodao da neče biti blokade saobraćaja. Glišić je ranije rekao da su zahtevi jedinstveni i da traže isto što i poljoprivrednici iz Požarevca koji su prošle nedelje protestovali, kao i ratari iz Batočine koji takođe sutra imaju protestni skup.

Poljoprivrednici imaju tri zahteva, a to je regresirana cena nafte, smanjenje cene mineralnih đubriva i subvencije države po hektaru zemlje.

„Trenutno stanje više ne može da se izdrži. Sada imamo cenu đubriva od jednog evra po kilogramu, a da bismo kupili 100 kilograma đubriva, trebalo bi da prodamo tri ara zemlje. Sa tih 100 kila možemo da obradimo ni 50 ari, a to je ništa. Ja živm samo od poljoprivrede i nemam drugih prihoda, odakle da platim toliko đubrivo“, ogorčen je Glišić.

On je rekao da ih je muka naterala na protest i najavio da će na sutrašnjem skupu biti „veliki broj nezadovoljnih ljudi“. Protest će, kako kaže, ovoga puta biti upozorenje, pred radikalniji i masovniji skup, koji je na Ubu planiran za subotu 12. februar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar