Foto: Shutterstock

Da je pred nama gladna, ali i hladna zima - pokazuje projekcija troškova JKP "Novosadska toplana" za narednu grejnu sezonu, navodi se u saopštenju Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Novi Sad.

Naime, kako bi se osiguralo normalno ekonomsko funkcionisanje ovog preduzeća, biće potrebno preko 80 miliona evra – 31 milion za tekuće troškove, plus 52 za energent, što znači da Novosađani mogu da očekuju poskupljenje cene grejanja od 30 do 38 odsto.

„Domaćinstva priključena na toplanu, koja tokom cele godine plaćaju grejanje u objedinjenom sistemu naplate preko JKP ‘Informatika’, dobiće račune od minimalno 118 dinara po kvadratnom metru grejane površine. To znači da bi, na primer, mesečni račun za stan od 50 kvadrata trebalo da iznosi oko 6.000 dinara. Za korisnike grejanja preko novog sistema kalorimetara cena bi trebalo da bude 7,2 dinara po kilovat času utrošene toplotne energije“, navodi se u saopštenju.

Kako dalje navode, do ove računice dolazi se prostom matematikom, a na osnovu informacija koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo kao rezultat sedmosatnog telefonskog menadžerisanja sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

„Nova cena prirodnog gasa biće računata preko ‘naftne formule’ koja će za narednu zimu biti reda veličine 410 američkih dolara za 1.000 kubika gasa. Novosadska toplana godišnje troši nešto preko 130 miliona kubika gasa, što je oko 52 miliona evra samo za osnovni enegent – prirodni gas“, kažu predstavnici Gradskog odbora.

Prema ovakvoj projekciji povećanja cena gasa, drugi izvori toplotne energije, na primer iz obnovljivih izvora, postaju konkurentni i treba razmotriti daleko veća ulaganja u ovu oblast.

„Takođe, neophodno je izraditi i lokalnu strategiju za razvoj energetike Grada Novog Sada, sa što većim ulaganjem u cirkularnu ekonomiju, a pre svega reciklažu, preradu otpadnih voda i energetski održive sisteme“, zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO Kako Beogradske elektrane krše zakon pri naplati grejanja?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar