Ilustracija Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Predstavnici kompanije Jugoimport SDPR i grupe "EDGE" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisali su danas u Dubaiju ugovor o prodaji municije.

Kako je prenelo Ministarstvo odbrane, ugovor se „uglavnom“ odnosi na proizvode holding kompanije Krušik iz Valjeva što će kako se navodi, značajno doprineti upošljavanju kapaciteta te fabrike u naredne dve godine.

„Plan je da se nakon realizacije tog ugovora saradnja dveju kompanija na proizvodnji ovakve municije nastavi u sličnom obimu na godišnjem nivou, kao i da se proširi na druge vrste proizvoda i tehnologija takve vrste u čemu će učestvovati Krušik, kao i druga preduzeća odbrambene industrije Srbije“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da su na sajmu besposadnih platformi i tehnologija „Umeks 2022“ u Dubaiju preduzeća srpske namenske industrije predstavila napredak u razvoju i proizvodnji složenih sistema naoružanja za koje su oružane snage UAE do sada iskazivale interes.

„Dogovoreni su konkretni dalji zajednički potezi, pre svega iz oblasti naoružanih robotizovanih platformi i sistema za borbu protiv njih“, piše u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane su naveli da je od 2015. godine, kada je intenzivirana vojno-ekonomska saradnja sa UAE, izvoz srpskog naoružanja i vojne opreme kumulativno dostigao više od 500 miliona dolara.

„Postoji tendencija da se taj trend nastavi, posebno imajući u vidu da su izvršene demonstracije i opitovanja brojnih složenih sistema naoružanja i vojne opreme, sa potencijalno vrlo velikim iznosom ugovaranja“, stoji u saopštenju.

BONUS VIDEO Šta to beše Krušik?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare