Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Udruženje radnika na internetu zakazalo je novi protest ispred Skupštine za subotu 16. januara u 15 časova. Kako je saopštilo ovo udruženje, frilenseri će protestovati kako bi "iskazali nezadovoljstvo i rekli ne pljački radnika na internetu".

Država je kroz delovanje Poreske uprave ugrozila egzistenciju i budućnost desetine hiljada porodica radnika na internetu. Optužuju nas da smo utajivači poreza, da tražimo povlašćen položaj, svađaju nas sa drugima. Pozivaju se na zakon donet pre 20 godina prema kojem nismo niko – ni radnici, ni zaposleni, ni poslodavci. Ne daju nam da budemo jednaki sa drugima“, ukazalo je Udruženje.

Kako ističu, od Poreske uprave su radnici na internetu dobili „na hiljade čestitki“.

„Poreska uprava najavljuje da tek kreću na nas. Usred pandemije žele da nam uzmu i do 80 odsto svega što smo zaradili u proteklih pet godina“, navodi Udruženje.

Njihovi zahtevi ostaju isti: obustava naplate i pregovori sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom.

Kako je Nova.rs već pisala, dok radnici na internetu protestuju zahtevajući da sednu za sto sa Poreskom upravom i Ministarstvom finansija i konačno reše način na koji će ovi ljudi plaćati poreze na prihode iz inostranstva, na adrese su već počele da im stižu i prve opomene uz pretnju – prinudnom naplatom.

Miran Pogačar, predsednik Udruženja radnika na internetu za Nova.rs je rekao da ipak očekuje da Poreska uprava neće još krenuti u prinudnu naplatu.

“Ali, ovo smatram još jednim vidom pritiska na sve nas. Oni pokušavaju da stvore što jači pritisak na ljude, da se sami prijavljuju i da podlegnu trenutnoj  poreskoj kontroli i načinu na koji se sve ovo radi”, navodi Pogačar.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare