Letnja sezona se približava, a to za veliki broj građana Srbije znači putovanje u inostranstvo, a pred put treba razmisliti i o načinu plaćanja u drugoj državi. Posebno treba biti obazriv prilikom korišćenja bankomata, s obzirom na to da banke naplaćuju provizije, a ovo će najviše koštati one koji nemaju devizni, već samo dinarski račun. U nekim slučajevima, provizija može da ide do 10 odsto, što znači da će na podignutih 100 evra, korisnik morati da plati banci 10.

Korisnici Mastercard i Visa kartica mogu da plaćaju njima i u inostranstvu, ali ipak postoje oni građani koji preferiraju da na putovanju plaćaju gotovinom. Takođe, na nekim prodajnim mestima trgovci ne prihvataju kartice. U tim slučajevima, građani mogu da podignu novac i na bankomatima u inostranstvu, ali to će da ih košta.

Kreditna kartica
Kreditne kartice Foto:Tanjug/AP Photo/Jenny Kane

Plaćanje provizije

Postoji česta zabluda kod korisnika, a to je da banke u inostranstvu neće da naplate proviziju za podizanje novca s bankomata ako pripada istoj grupaciji kao i banka koja je izdala karticu u Srbiji. Međutim, kako objašnjavaju iz Narodne banke Srbije, provizija će biti naplaćena, osim ako su banka u Srbiji i ona u inostranstvu regulisale to pitanje, što je moguće proveriti sa bankom ovde, pre samog putovanja. Visina provizije zavisi od same kartice, iznosa koji se podiže i naravno, banke. Ipak, ona se plaća bez obzira na iznos.

PROČITAJTE JOŠ

Naravno, postoji minimalan iznos provizije koji se naplaćuje bez obzira na sumu novca koja se podiže sa bankomata. Za veće iznose, provizija se naplaćuje u određenom procentu.

Banke samostalno određuju te iznose, ali za isplatu keša mogu da naplate i do čak 10 odsto isplaćene sume, ili tri do pet evra po transakciji. U praksi to znači da će, ko podigne 100 evra u inostranstvu, platiti proviziju i do 10 evra, odnosno skoro 1.200 dinara. Što je iznos veći, veća je i provizija, jer raste procentualni iznos.

S druge strane, za manju isplatu, od recimo 20 evra, 10 procenata iznosilo bi dva evra, te u tom slučaju, banka naplaćuje od tri do pet, u zavisnosti od toga koji je najmanji iznos. Ovi iznosi istaknuti su u tarifnicima banaka, tako da korisnici lako mogu da provere koliko će ih svaka usluga, pa i korišćenje kartice ili bankomata u inostranstvu, koštati.

Inače, provizije su niže za one korisnike koji plaćaju debitnom, a ne kreditnom karticom. Takođe, najveće provizije naplaćuju se za kartice koje su vezane za dinarski račun.

Kreditna kartica
Kreditna kartica Foto:Tanjug/AP Photo/Jenny Kane

Devizni račun nije neophodan

Za korišćenje kartice u inostranstvu nije potrebno imati devizni račun. Međutim, u slučaju dinarskog računa, banka će izvršiti konverziju valute, što je praktično još jedna provizija i dodatni trošak za korisnika.

Konverzija čak može da bude dupla za korisnike koji nemaju devizni račun, i to ukoliko putuju u zemlje u kojima se koristi neka druga valuta, a ne evro. Većina banaka će, naime, dinare prvo da konvertuje u evro, pa tek iz evra u željenu valutu.

Takođe, iako devizni račun nije neophodan, potrebno je proveriti da li kartica korisnika uopšte podržava ovakvu transakciju. Konkretno, kartica mora da bude internacionalna, dakle pogodna za korišćenje u inostranstvu.

BONUS VIDEO Advokat o bankarskim provizijama: Da li banke zelenaše ili su očekivanja građana nerealna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare