Foto:shutterstock

Sve više građana Srbije svoje svakondnevne troškove plaća mobilnim telefonom. Prema podacima Narodne banke Srbije, prošle godine je obavljeno je više od 53.000 transakcija takozvanih instant plaćanjem. U odnosu na plaćanje standardnim karticama, ovakav vid transakcija ima nekoliko prednosti, kao što su manje provzije, a opasnosti prilikom plaćanja gotovo da nema.

Naime, ukoliko plaćate mobilnim telefonom, to je daleko povoljnije i za kupca, ali i prodavca, imajući u vidu da su provizije manje,

Trgovci se žale na visoke provizije koje plaćaju bankama kada kupci plaćaju platnim karticama, a u NBS ističu da su troškovi uvođenja i prihvatanja instant plaćanja daleko manji i zbog toga prijemčiviji malim radnjama.

Za prihvatanje instant plaćanja nisu neophodni POS terminali i skupa infrastruktura, iz tog razloga su troškovi uvođenja instant plaćanja, u zavisnosti od rešenja, minimalni.

Foto: Shutterstock

Ako trgovac dobije na korišćenje aplikaciju od banke i instalira je na svom mobilnom telefonu, praktično nema troškove uvođenja instant plaćanja.

Jedan od tih primera su upravo trafike koje do sada nisu imale mogućnost bezgotovinskog plaćanja i koje su omogućile prihvatanje instant plaćanja na jednostavan način, odnosno putem mobilne aplikacije trgovca, objašnjavaju u centralnoj banci.

Da li je plaćanje telefonom opasno

Kod instant plaćanja na internet prodajnim mestima ne koriste se osetljivi podaci kao što je to slučaj kod plaćanja karticama, napominje NBS, a takođe nema potrebe za dodatnom autentifikacijom korisnika.

PROČITAJTE JOŠ

„Što se tiče bezbednosti, građani misle da je tu lako preći sistem i da neko to može da zloupotrebi. Tu je teže pobeći s lica mesta, nego učiniti krivično delo. Vrlo je teško da vam neko sa ukradenim telefonom i pinom, kada sve ima na raspolaganju, taj novac uzme a da ne ostavi neki trag“, naglašava za RTS Dušan Uzelac, urednik portala „Kamatica“.

Mastercard Pay&Get Mobile kampanja, Masterkard, plaćanje preko aplikacije, aplikacaija, plaćanje mobilnim telefonm, mobilini telefon
Foto: Promo

Građani se sve češće opredeljuju za instant plaćanja, ali ima i onih kojima je gotovina najsigurnija.

Korišćenje mobilnog telefona za plaćanje zasniva se na NFC tehnologiji koja omogućava bežičnu komunikaciju uređaja na malim udaljenostima, a poseduju je svi moderniji telefoni i satovi.

„U komunikaciji sa trgovcem ne prenose se podaci o samoj platnoj kartici već se koristi takozvani token za plaćanje. Tako da u tom slučaju ovaj vid plaćanja je i bezbedniji jer nemamo fizički karticu prisutnu niti neko može da prekopira podatke sa same kartice“, kaže Rastko Nicić iz Unikredit banke.

BONUS VIDEO: Keš ili kartica – dilemu rešava inicijativa za bezgotovinsko plaćanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare