Menjačnica Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Redova ispred beogradskih menjačnica više nema, a valute oko koje je prvih dana po izbijanju rata u Ukrajini, bilo otimanja - ima dovoljno. Naravno, reč je o evru. Prodajni kurs u najvećem broju menjačnica danas se kreće u opsegu od 118,70 do 119.00 dinara.

Reporter Nova.rs danas je obišeo nekoliko beogradskih menjačnica, a razgovoru sa zaposlenima saznao je da redova i jagme za evrima više nema, a da građani razmenjuju redovne količine ove valute.

U većini menjačnica koje smo obišli zaposleni uveravaju da su kurs menjali u propisanim okvirima, ali da je bilo kolega koje su zloupotrebili paniku i strah građana, pa se dešavalo da osvane i prodajni kurs od 122,00 dinara.

„Sada je situacija redovna i mnogo je lakše. Mi lično nismo ostajali bez novca, ali znam da poslovnice pojedinih menjačnica – jesu. Ljudi su hteli sigurnost i trudili smo da ispinimo sve želje i potebe“, navodi jedna od zaposlenih u tržnom centru i dodaje da se situaciju osetno primirila poslednja 4 dana.

Kada je reč o kupovnom kursu evra, on se danas kreće o d 117,50 do 118,00 dinara.

Inače, danas je srednji kurs Narodne banke Srbije 117,6594 za evro.

Narodna banka Srbije danas je propisala da se privremeno, do 30 dana, može oduzeti ovlašćenje menjačima koji ne ispunjavaju uslove odnosno postupaju suprotno odrebama zakona ili propisa NBS.

Dopunu Odluke o bližim uslovima i načinu vršenja kontrole menjačkog poslovanja NBS je donela u utorak, a danas je objavljena u Službenom glasniku i tako stupila na snagu.

Tu se navodi da NBS u postupku kontrole može doneti rešenje o privremenom oduzimanju ovlašćenja menjaču na svim menjačkim mestima.

Menjač je dužan da ovakvo rešenje NBS odmah istakne na vidno mesto svih menjačnica.

Ukoliko NBS posle isteka privremenog oduzimanja ovlašćenja ponovo utvrdi istu vrstu nepravilnosti, donosi rešenje o trajnom oduzimanju ovlašćenja za obavljanje menjačkih poslova.

Podsetimo, građani su u prvim danima krize izazvane ratom u Ukrajini, panično praznili menjačnice, a ni nekoliko apela Narodne Banke Srbije da evra ima dovoljno, nije ubedila ljude, pa je trend povaćanje potražnje za evrom – nastavljen.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar