Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO PRIVREDE

Ministarka privrede Anđelka Atanasković izrazila je danas spremnost da ministarstvo pruži podršku u realizaciji budućih planova Agencije za privredne registre naročito u oblasti digitalizacije, saopšteno je iz Ministarstva.

Uvodenjem elektronskih usluga smanjila bi se suvišna papirologija i dodatno unapredilo poslovanje privrednih subjekata, istakla je ona posle posete APR-u gde je razgovarala sa direktorom Milanom Lučićem o planovima te agencije.

Do posete je došlo u okviru upoznavanja sa resorom i radom agencija u nadležnosti ministarstva.

Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO PRIVREDE

Atanasković je istakla značaj APR-a iz perspektive privrednika kojima transparentni podaci iz elektronskih registara predstavljaju dragoceni izvor informacija koje značajno olakšavaju poslovanje i unose vecu pravnu sigurnost.

Lučić je ministarku upoznao sa nadležnostima i tekućim poslovima Agencije, kao i radom arhiva APR u Rakovici u okviru kojeg će korisnici moći, još na jednom mestu, da obavljaju administrativne poslove u Agenciji.

Predstavnici Agencije su upoznali ministarku privrede i njene saradnike sa aktivnostima koje su preduzete na objedinjavanju arhive značajne za privredu zemlje, koja datira od 1947. godine do danas i koju cini oko 35 km papirne arhivske građe i dokumentarnog materijala.

Radi se o građi nastaloj u radu Agencije kao i ona koja je preuzeta od drugih državnih organa u cijoj je nadležnosti bilo vođenje registara pre osnivanja Agencije.

Arhiva je delom i elektronska arhiva, sa skeniranim dokumentima, a građani mogu da pristupe kompletnoj arhivi u prostorijama APR u Brankovoj ulici i u Ulici oslobodenja 1b u Rakovici.

Ministarka je izrazila zadovoljstvo zbog načina na koji je Agencija za privredne registre uspela da reši problem zbrinjavanja i čuvanja arhivske grade, kao kulturnog dobra od posebnog značaja, pre svega, za celokupnu privredu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar