Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ukupno 450 miliona dinara - oko 3,8 miliona evra iz budžetske rezerve dodeljeno je Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) za, kako navodi Nova ekonomija, nabavku uniformi i za izvršenje naloga prinudne naplate po osnovu izvršenih sudskih presuda, piše u rešenju Vlade Srbije.

Pročitajte još:

Novac je prvobitno bio namenjen za subvencije privatnim preduzećima radi ublažavanja posledica pandemije, ali je iz budžeta Ministarstva privrede preusmeren u sredstva tekuće budžetske rezerve odakle je raspoređen MUP-u, navodi Nova ekonomija.

Kako piše u rešenju, 250 miliona dinara namenjeno je za stavku „materijal“, što se najverovatnije odnosi na uniforme, dok je 200 miliona dinara predviđeno za novčane kazne i penale po rešenju sudova.

Za „materijal“ je u budžetu MUP-a već bilo opredeljeno blizu 2,5 milijardi dinara, a za kazne i penale oko 1,05 milijardi dinara.

Upravo državna izdvajanja za kazne, penale i srodne naknade predstavljaju rastući rizik za javne finansije, zaključak je Fiskalnog saveta iz juna ove godine.

„U periodu od 2009. do danas Republika Srbija je na ime kazni i penala isplatila već preko 120 milijardi dinara, tj. preko milijardu evra“, piše u mišljenju Fiskalnog saveta.

Isplate po ovom osnovu su na kraju 2010. iznosile svega četiri milijarde dinara, a taj iznos je vremenom narastao na premko 20 milijardi dinara u 2020. i postoji opasnost da bi ovakav trend mogao da se nastavi u budućnosti, dodaje se.

Nova ekonomija podseća da je iz dela budžeta Ministarstva privrede koji je namenjen za podršku privrednicima kao pomoć usled pandemije već  finansirana izgradnja i opremanje kovid bolnica u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu, kao i izgradnja fabrike vakcina i pristupnih saobraćajnica.

Svaka dodela novca određena je rešenjima Vlade Srbije tako što je novac najpre prebacivan u budžetsku rezervu, a zatim raspodeljen za određeni projekat. Na ovaj način, navodi se, zaobilazi se procedura izmene Zakona o budžetu, koja podrazumeva i skupštinsku raspravu, kao i prethodno javno objavljivanje predloga.

Bonus video: Policija privela navijaca partizana sa tribine istoka

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)