prodaja komercijalne banke srbija 2025
Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija / Foto: Medija centar Beograd

Transparentnost Srbija je ocenila da će novac od prodaje Komercijalne banke možda biti iskorišćeno pametno, kako je rekao ministar Siniša Mali, "ali sigurno ne na osnovu 'investicionog plana Srbija 2025', zato što takav dokument ne postoji".

Transparentnost Srbija podseća da je od Vlade Srbije i dva ministarstva zatražila kopije plana „Srbija 2025“, ali da se iz Generalnog sekretarijata Vlade jasno videlo da Vlada Srbije nije usvojila nikakav plan, program ili strategiju pod tim imenom, te da je zapravo reč o „viziji razvoja Srbije“.

Podsetimo, ministar Siniša Mali je nakon prodaje Komercijalne banke Novoj ljubljanskoj banci (NLB) za 387 miliona evra izjavio da će novac biti potrošen „na pametan način“ i to „pre svega u investicioni plan ‘Srbija 2025′“.

Prethodno su krajem 2019. godine Aleksandar Vučić i Ana Brnabić govorili o planu „Srbija 2025“, koji, između ostalog, predviđa prosečne plate od 900 i prosečne penzije od 430 evra do kraja 2025. godine.

Transparentnost Srbija saopštava da je ranije ukazala da „Srbija 2025“, ne može biti ni program, ni investicioni plan u smislu Zakona o planskom sistemu, jer se ovi dokumenti ne donose na tri ili sedam godina, a da ne može biti ni program rada vlade, jer se mandat aktuelnoj vladi uskoro završava.

Ujedno, Transparentnost podseća da u Zakonu o budžetu Republike Srbije, niti u Fiskalnoj strategiji koja se odnosi na period 2020-2022, nema ni pomena o planu „Srbija 2025“.