Foto: Profimedia.rs

Naftna industrija Srbije saopštila je da je u 2019. u modernizaciju uložila 42,2 milijarde dinara, i ostvarila neto dobit od 16.6 milijardi dinara.

Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je da je u 2019. realizovala najobimniji investicioni program u proteklih šest godina, i da je u razvoj i modernizaciju grupacije investirano 42,2 milijarde dinara.

„Prioritet u investicijama bila su ulaganja u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, dalja modernizacija Rafinerije nafte Pančevo i razvoj maloprodajne mreže u Srbiji i zemljama regiona, kao i realizacija projekata zaštite životne sredine u svim segmentima poslovanja“, objavljeno je na portalu Beogradske berze.

Kada je reč o finansijskim pokazateljima, neto dobit NIS grupe za 2019. godinu iznosi 16,6 milijadi dinara, a pokazatelj EBITDA (profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) 44,5 milijardi dinara.

U istom periodu obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznose 189,8 milijardi dinara. NIS je i u prethodnoj godini bio siguran izvor prihoda za svoje akcionare, a na ime dividende isplaćeno je 6,5 milijardi dinara.