Foto: EPA/BAGUS INDAHONO

Zbog koronavirusa smanjena je tražnja za naftom, a cene nafte bi mogle da ostanu slabe do aprila.

Čak i ako Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) smanji proizvodnju za dodatnih 600.000 barela dnevno, cene nafte bi mogle da ostanu slabe do aprila, procenjuje viši analitičar kompanije S&P Global Plats, Kang Vu.

Razlog leži u rastu zaliha, jer je smanjena tražnja za naftom zbog epidemije koronavirusa, izjavio je Kang, šef sektora za analitiku S&P Globala u Aziji, za američku televiziju CNBC.

Cene nafte su pod pritiskom zbog virusa koji izazvao višenedeljno zatvaranje kineskih kompanija i prinudio avio-prevoznike širom sveta na obustavu i otkazivanje letova.

Zbog jačanja ekonomskog uticaja koronavirusa, OPEK je smanjio izglede svetske tražnje za naftom u svetu, pri čemu je za Kinu, iz koje je krenula epidemija, srezao prognozu o potražnji u prvoj polovini ove godine za 0,2 miliona barela dnevno.

OPEK-ov Zajednicki tehnički komitet je na trodnevnom sastanku početkom februara preporučio smanjenje pumpanja nafte za još 600.000 barela dnevno, a S&P Global Plats očekuje upravo takvu odluku na sastanku naftnog karetala 5. i 6. marta.