Foto: N1

Pre nekoliko dana predsednik Aleksandar Vučić izašao je sa podacima da će pad BDP-a u SAD u prvom kvartalu ove godine biti 4,8 odsto, EU 3,5 odsto, a da Srbija ima rast u prvom kvartalu od pet odsto. Međutim, ekonomista dr Goran Nikolić iz Instituta za evropske studije kaže za Nova.rs da je ovakvo poređenje besmisleno, jer nije reč o istim stvarima, odnosno, da vlast "meša babe i žabe".

„Oni porede anualizovani rast u SAD i EU i međugodišnji rast u prvom tromesečju u Srbiji“, kaže Nikolić za Nova.rs.

„Anualizovano znači da se neka stopa rasta, najčešće tromesečna, projektuje na celu godinu. A naša stopa rasta od 5 odsto u prvom kvartalu je međugodišnja, to znači da se porede prva tri meseca 2020. u odnosu na isti period 2019. godine“, objašnjava Nikolić.

On podseća da podatak o padu BDP u SAD za 4,8 odsto znači da je time rečeno da imaju anualizovani pad BDP-a: „To znači na godišnjem nivou – pretpostavili su pad BDP-a od 4,8 odsto u odnosu na prvo tromesečje“, kaže Nikolić.

To je metodološki nedopustivo – isto bi bilo da se poredi ukupni rast Srbije tokom četiri godine, sa rastom neke druge ekonomije za godinu dana, zaključuje Nikolić.
 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare