Dušan Nikezić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Jasno je da su nestašica i rast cena struje u Srbiji isključivo posledica raspada EPS-a i da nemaju veze ni sa ratom u Ukrajini, ni sa cenama na svetskim berzama, kako to vlast želi da prikaže, rekao je potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić.

On je podsetio da je prva velika havarija u TENT-u bila 12. decembra, 74 dana pre početka rata u Ukrajini, a da su količina i kvalitet uglja iz Kolubare nedovoljni već više od 5 godina.

„Mi smo naše ogromne prirodne i proizvodne resurse upropastili i zato danas uvozimo struju i živimo u neizvesnosti da li ćemo imati struju i grejanje. Srbija je ove godine mogla da zaradi 800 miliona evra od izvoza, a umesto toga ćemo izgubiti preko milijardu evra. U nekim zemaljama u okruženju koje su imale sličan energetski bilans kao mi, poput BiH, entiteti će zaraditi milijardu evra od izvoza struje, a cena za građane i privredu se ne menja. Danas je u Republici Srpskoj cena struje za domaćinstva, sa svim naknadama i PDV-om 6,4 evrocenta po kWh, a u Srbiji je 8,2 evrocenta. Nakon septembarskog povećanja domaćinstva u Srbiji će plaćati 40% skuplju struju nego u Republici Srpskoj“, kaže Nikezić.

Efekat na građane će, kako dodaje, dodatno da se oseti nakon najavljenog rasta cene za privredu od 27 odsto, što će dodatno podići inflaciju i cene osnovnih životnih namirnica. Zato je potpuno jasno da nestašice i poskupljenja struje nemaju veze sa Ukrajinom, kovidom, sušom ili nekim drugim opravdanjem.

„Svi ovi životni problemi posledica su neodgovornog i nestručnog upravljanja EPS-om, koje nije bilo teško predvideti. Stranka slobode i pravde već godinama upozorava na probleme u EPS-u, sa jednostavnom porukom: ne može vlasnik pečenjare da upravlja najvećom i najkompleksnijom firmom u Srbiji i samo je pitanje vremena kada će sve da se raspadne. To vreme je došlo pre godinu dana jer EPS već 365 dana uvozi struju bukvalno svaki dan, što se nije desilo nikad u istoriji. Zato danas ponovo pozivamo na odgovornost i hitnu reakciju, jer je neophodno da krivci snose odgovornost. Nemoguće je da za najveću štetu u privredi Srbije, niko ne bude odgovoran, naročito ako znamo da se u EPS-u nije dogodila prirodna, već kadrovska/ljudska nepogoda“.

Kako dodaje, Aleksandar Vučić i SNS, koji su svesno imenovali nestručno rukovodstvo moraju snositi političku odgovornost.

„Ministarka Mihajlović i Vlada Srbije moraju snositi i materijalnu odgovornost zbog činjenice da su znali šta se dešava u EPS-a, a nisu preduzeli ništa da se spreči proizvodni i finansijski kolaps, dok rukovodioci u EPS-u moraju snositi i krivičnu i materijalnu odgovornost. Neophodno je da se uvede vanredno stanje u celom energetskom sektoru, imenuje profesionalno rukovodstvo i nezavisno utvrdi odgovornost svih u lancu odlučivanja, od vrha države do neposrednih rukovodilaca u samom EPS-u, zaključio je Nikezić.

BONUS VIDEO: Poskupljenja Pik ili tek početak – gosti Dušan Nikezić i Goran Papović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar